Банкеръ Daily

Свят

Анкара: Макрон не разбира реалността, не сме антиевропейци

Анкара обвини днес френския президент Еманюел Макрон, че е далеч от разбирането на реалността в Турция. Това стана, след като френският президент разкритикува турския си колега Реджеп Тайип Ердоган заради негов "панислямски план" и призова ЕС да се откаже от идеята за членство на Турция в ЕС, като й предложи "стратегическо партньорство", предаде Франс прес.

"Изявленията на Макрон за нашата страна показват отново, че той е далеч от разбирането на реалностите в Турция", се казва в изявление на говорителя на турското министерство на външните работи Хами Аской.

"Да твърдиш, че ние сме "антиевропейци", не отговаря на реалността", допълни той.

Вчера на конференцията на посланиците в Париж Макрон призова да се "излезе от лицемерието" относно членството на Турция в ЕС, предлагайки по-скоро, както беше направено и в миналото, "стратегическо партньорство".

"Проектът, който всеки ден е потвърждаван от турския президент, е един панислямски проект, редовно представян като антиевропейски, чиито редовни мерки вървят по-скоро срещу нашите принципи", допълни Макрон вчера.

Кандидатурата на Турция в ЕС, по която започнаха преговори през 2005 г., е в задънена улица от няколко години. Отношенията между ЕС и Турция се обтегнаха сериозно от опита за преврат в през юли 2016 г. и масовите чистки, които последваха и които са много критикувани от европейците. Но Анкара на няколко пъти повтори, че членството в ЕС си остава "стратегическа цел" за Турция.

"Турция е решена да напредва по пътя на пълноправното членство", каза по този повод днес Аской.

Анкара, чиито отношения с Вашингтон преминават през сериозна криза, през последните седмици, както изглеждаше, правеше жестове по посока на Европа. Турският министър на финансите Берат Албайрак вчера имаше среща с френския си колега Брюно Льо Мер в Париж. Двамата потвърдиха желанието да укрепят икономическите и търговските връзки между двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във