Банкеръ Daily

Свят

Анкара: "Ислямска държава" ще бъде наследена от по-опасни терористи

Йомер Челик

Политиката на САЩ в Сирия създава предпоставки за сформиране на нови терористични организации в региона, заяви министърът по евроинтеграцията на Турция Йомер Челик пред Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Той смята, че е възможно усилията на съюзниците да доведат и до решаването на краткосрочни цели като ликвидирането на "Ислямска държава", но се създават условия за създаване на нови терористични формирования, подобни на ислямските джихадисти. Челик е категоричен, че "Ислямска държава" ще бъде наследена от много по-опасна терористична организация. Той направи паралел между ситуацията в Близкия Изток и тази в Афганистан.

"Борбата с врага не трябва да се води чрез привличането на терористичните групировки към реализацията на плановете. След известно време тези "съюзници" се оказват заплаха от международен мащаб. Талибаните и "Ал Кайда" бяха използвани против трети сили, а впоследствие се превърнаха в много сериозен проблем", посочва Челик.

Той отново упреква ЕС заради неизпълнените финансови ангажименти по отношение на бежанците. "За нуждите на сирийските бежанци в Турция ЕС отдели едва 899 млн. евро от обещаните 3 милиарда. В същото време Брюксел твърди, че е осигурил 2,4 млрд. евро, от които 1,6 млрд. са обвързани със споразумението. Всичко това е необяснимо при наличието на конкретна криза и хора, които се нуждаят от помощ", казва главният преговарящ за еврочленството.

Според него ЕС няма правото да променя механизма за подготовката на бюджета и отделянето на средства за помощи, а европейските лидери трябва да са наясно с безпокойството на Анкара в това отношение. Челик обвинява страните в Европа, които приеха активисти на организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен и им оказват сериозна помощ така, както и на терористите от ПКК.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във