Банкеръ Daily

Свят

Анкара иска Гюлен от САЩ

Турският премиер Бинали Йълдъръм засили натиска върху Съединените щати да екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара, че стои зад опита за военен преврат, съобщи БНР.

"Ще бъдем разочаровани, ако нашите (американски) приятели ни кажат да представим доказателства, въпреки че членове на престъпната организация се опитват да унищожат едно избрано правителство по нареждане на този човек. На този етап нашето приятелство дори може да бъде поставено под въпрос", заяви Йълдъръм.

Гюлен категорично отрича да е бил замесен в опита за смяна на властта. Вчера американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Анкара трябва да предостави доказателства, когато подаде искането за екстрадиция на духовника. 

Турция разполага с документи, които посочват отговорните за неуспешния опит за преврат в страната, подчерта Йълдъръм. По думите му, заговорниците са имали подробни планове кои хора ще поемат министерски постове и кой ще бъде начело на военното положение. Турският премиер добави, че не е правилно да се взима прибързано решение относно смъртното наказание, но Турция не може да игнорира исканията на собствения си народ

Бинали Йълдъръм представи нови данни за жертвите, ранените и задържаните при опита за преврат. 24 от организаторите на пуча са били убити в нощта срещу събота, а други 50 са ранените. Общо от организаторите на преврата са били убити над 100 души, а ранените са 1500. Досега са задържани над 7500 души, сред които около 6 хиляди военни, 755 - съдии и прокурори и 650 цивилни граждани. Арестувани са и 100 полицаи. Турското министерство на вътрешните работи по-рано съобщи, че 7900 служители на полицията и силите за сигурност са отстранени от постовете им.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във