Банкеръ Daily

Свят

Анегрет Крамп-Каренбауер е избрана за наследничка на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер бе избрана за наследник на Ангера Меркел начело на Християндемократическия съюз в Германия, съобщи "Политико". Това я поставя в позицията да стане следващ канцлер на Германия  и един от най-влиятелните политици в Европа, посочва изданието.

На партийния конгрес в Хамбург Крамп-Каренбауер, която понастоящем е генерален секретар на партията, получи 517 делегатски гласа срещу 482 за съперника й Фридрих Мерц във втория кръг за избор на лидер. В първия кръг отпадна здравният министър Йенс Шпан, който получи 157 гласа. Общо 1001 делегати участваха във вота.

През февруари Меркел реши да подкрепи 56-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер на поста генерален секретар.

Наричана "Мини-Меркел" от германските медии заради трезвия си политически стил, Анегрет Крамп-Каренбауер беше премиер на малката провинция Саарланд на френската граница от 2011 до 2018 г.

Тя е католик и със западногермански корени, докато Меркел е протестант и с източногермански корени. Анегрет Крамп-Каренбауер е консервативна в социалната сфера и е против гей браковете. Тя е силен поддръжник на задължителна минимална надница на работниците и на правата на работниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във