Банкеръ Daily

Свят

Американските санкции ще действат до "промяна на поведението" на Русия

Джон Болтън

От 27 август официално влизат в сила новите санкции на САЩ срещу Русия, наложени след отравянето на шпионина Сергей Скрипал във Великобритания. 

Новите мерки бяха публикувани още в петък. Те прекратяват международната финансова помощ, която Русия може да получава от САЩ, спират продажбата на определени оръжия и блокират износа на електроника и стоки, имащи отношение към националната сигурност на Съединените щати. 

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че санкциите ще създадат само повече напрежение между двете страни. 

Отношенията между Москва и Вашингтон са на историческо дъно, след като САЩ обвиняват Русия за намеса в президентските избори от 2016 година. Разногласия има и относно анексирането Крим през 2014 г. и ролята на Русия  в сирийската гражданска война.

Плановете за налагане на последните санкции бяха обявени от администрацията на Тръмп на 8 август. заради предполагаемото участие на Москва в атака с нервнопаралитично вещество срещу агента Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които в крайна сметка оцеляха след покушението.

Москва отрече да има връзка с атаката. Кремъл отрича и намесата в изборите.

Съветникът по националната сигурност на Тръмп, Джон Болтън, заяви в петък, че Москва трябва да промени начина си на действие, преди Съединените щати да отменят вече дългия си списък от санкции.

"Санкциите остават в сила и ще останат в сила до необходимата промяна в руското поведение", каза той на пресконференция в украинската столица Киев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във