Банкеръ Daily

Свят

Алексис Ципрас е на двудневно официално посещение в Турция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига на двудневно официално посещение в Турция. Очаква се сред темите на разговорите му с турския президент Реджеп Ердоган да са засилване на сътрудничеството между двете страни и преодоляване на военното напрежение между съседните държави в Егейско море.

Посещението е по покана на турския държавен глава, като ще бъде разгледан целият набор междудържавни въпроси, съобщават от турското президентство. Алексис Ципрас ще бъде посрещнат от вицепрезидента на Турция Фуат Октай, с когото ще проведе кратка среща на четири очи. След това са предвидени срещата му с президента Ердоган и разговорите между двете делегации и официална вечеря в чест на гостите.

Утре гръцкият министър-председател ще отпътува за Истанбул, където ще посети сградата на бившата православна семинария на един от Принцовите острови край града. Турция предлага тя отново да бъде отворена срещу подобряване от страната на Атина на положението на мюсюлманското малцинство в Западна Тракия. В сряда Ципрас ще се срещне и с Вселенския патриарх Вартоломей.

Очаква се Анкара да постави и въпроса за екстрадиране на турските военни, участвали в опита за преврат през 2016 г., потърсили убежище в Гърция.

Турските медии, цитират интервю на Алексис Ципрас за Анадолската агенция, в което той отбелязва, че в диалога Анкара - Атина трябва да се създадат такива условия, че да бъдат направени исторически стъпки.

"Вярвам, че по време на посещението си ще имам възможността да продължа трудния, но честен диалог, който започнахме през декември 2017 г., и да засилим положителния дневен ред от там, където го оставихме", добавя Ципрас, напомняйки за посещението на турския президент в Атина - първото на президентско ниво от 65 години.

По отношение на Кипърския въпрос, гръцкият премиер заявява в интервюто, че трябва да продължи полагането на усилия и от двете страни за "справедливо и жизнеспособно решение, базирано на решенията на Съвета за сигурност на ООН".

Той изтъква и ролята на Турция за овладяване на миграционните потоци и отбелязва, че международната общност и Европейския съюз трябва да оценят направеното в тази посока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във