Банкеръ Daily

Свят

Актуализират системата Europass

Европарламентът актуализира на 15 март набор от документи, известни като Europass, които помагат на хората за по-лесно представяне на уменията си на трудовия пазар. Целта на одобрените промени е да направи системата по-достъпна и още по-лесна за ползване.

Europass е създадена през 2005 г. като стандартизирана рамка от документи, позволяваща на европейците да представят своите умения и квалификация по един и същи начин и така да повишат възможностите си за намиране на работа или стаж в други страни от ЕС.

До момента сайтът на Europass с образци е посетен над 126 милиона пъти и са създадени над 60 милиона автобиографии. Въпреки това депутатът Томас Ман (ЕНП, Германия), който е съавтор на доклада на ЕП по промените, определя настоящата рамка като „твърде сложна“ и изискваща опростяване. Главната цел на актуализацията на Europass е системата да стане по-достъпна, включително за хора с увреждания. Депутатите искат технически подобрения на платформата, за да стане това възможно.

Към момента Europass включва пет вида документи: автобиография, езиков паспорт, документи за дипломи и сертификати и документ за знанията и уменията, придобити в други страни.

След промените в законодателството ще бъде добавен „електронен портфейл“, който ще събира цялата информация за отделен човек.

„Това е като електронно куфарче, където имате всичко, от което се нуждаете, на едно място“, обяснява другият докладчик на ЕП Светослав Малинов (ЕНП, България).

Онлайн платформата ще гарантира безопасността на личните данни на гражданите.

След като Парламентът одобри промените, е ред на Съвета да се произнесе. Решението ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във