Банкеръ Daily

Свят

Активи за 1 трлн. долара се местят от Великобритания заради Брексит

Активи на стойност близо 800 млрд. паунда (1 трлн. долара) се преместват от Великобритания в нови финансови центрове в Европейския съюз преди Брекзит, съобщиха от консултантската компания EY.

Великобритания, която трябва да излезе от Общността през март, все още не е одобрила споразумението за избягване на рязко прекъсване на отношенията с ЕС. Въпреки че британският парламент трябва да гласува споразумението през следващата седмица (15 януари), не е ясно дали то ще бъде одобрено, съобщи Ройтерс.

Междувременно от Брюксел съобщиха, че преговорите по споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС са приключили. Сега преговори не се водят, преговарящите от двете страни не участват в съвместни заседания. Това заяви днес говорител на Европейската комисия и подчерта, че Брюксел очаква и следи одобрението на споразумението от британската страна.

"Постигнатото споразумение е най-доброто и единствено възможното, това бе потвърдено през декември от Европейския съвет. Споразумението няма да бъде предоговаряно. Следим внимателно процеса по ратификацията във Великобритания. Европейският съюз е готов преговорите по бъдещите отношения ЕС - Лондон да започнат веднага след подписването на споразумението за оттегляне. Продължаваме и работата по готовността ни за извънредни обстоятелства (за напускане без споразумение), посочи говорителят.

Той подчерта, че телефонният разговор в петък между британския премиер Тереза Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е бил "приятелски". Двамата са решили тази седмица да се чуят отново.

По-рано днес над 200 британски депутати подписаха писмо до министър-председателката Тереза Мей, призовавайки я да отхвърли варианта за Брексит без споразумение. Бившата министърка на торите Керълайн Спелман, която заедно с лейбъристкия депутат Джак Дроми, е инициатор на писмото, съобщи, че депутатите очакват и среща с Мей.

Гласуването в долната камара на британския парламент на споразумението с ЕС за Брекзит ще се проведе на 14 или 15 януари.

Към момента обаче изглежда малко вероятно Мей да получи подкрепа в парламента. Резерви срещу договореното от нея споразумение с ЕС има дори в собствената ѝ Консервативна партия. Те се опасяват, че "предпазният механизъм" за недопускане на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във