Банкеръ Daily

Свят

Аятолах Хаменей: Враговете на Иран стоят зад размириците

Иранският върховен лидер обвини днес враговете на Ислямската република в предизвикване на безредици в страната, където продължават започналите миналата седмица антиправителствени протести, предаде Ройтерс.

През последните дни враговете на Иран използват различни инструменти, включително пари, оръжия, политики и разузнаване, за да създават проблеми на Ислямската република", каза аятолах Али Хаменей, цитиран на официалния си уебсайт.

Хаменей добави, че ще направи обръщение към нацията за тези събития, "когато дойде правилният момент".

Вчера иранският президент Хасан Рохани бе цитиран от държавни медии да прави изявление, в което очевидно обвинява заклетите врагове на Иран - САЩ и Израел, че внасят смут, защото не могат да понесат успехите му на геополитическата сцена. "Не очаквате ли от тях да потърсят отмъщение? Не мислите ли, че ще провокират някои хора", каза Рохани на среща с депутати. 

Близо 450 души са били арестувани от събота в иранската столица Техеран, засегната по-слабо в сравнение с малки градове от сегашното протестно движение в страната срещу икономическите трудности и срещу властта, предаде междувременно Франс прес.

"Двеста души бяха арестувани в събота, 150 в неделя и около 100 - в понеделник", съобщи заместник-префектът на Техеран Али-Асгар Насербахт пред агенция ИЛНА.

Ръководителят на Революционния съд в Техеран предупреди, че на арестуваните протестиращи в Иран може да бъдат наложени смъртни присъди, предаде Асошиейтед прес, като се позова на агенция Тасним. Муса Газанфарабади каза, че "очевидно едно от обвиненията може да бъде"водене на война срещу Бог". В Иран това е престъпление, за което се налага смъртно наказание, отбелязва АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във