Банкеръ Daily

Свят

Цигарите в Ню Йорк удариха $13 или 22 лева за кутия

Цигарите в Ню Йорк поскъпнаха толкова много, че вече са проблем дори за високия стандарт на местните жители. Ако една кутия се продава средно за 7 долара в САЩ, то в Голямата ябълка започва от $13. Причина за драстичната разлика е закон, който кметът на града Бил де Блазио подписа в опит да ограничи тютюнопушенето. С него минималната цена за кутия цигари се вдига с два долара и половина над досегашните $10.50.

Наред с това новите разпоредби намаляват наполовина и броят на търговците на дребно, които ще могат да продават тютюн. Сега лиценз за това имат около 8300 фирми. 
Разрешително ще се изисква дори за продажба на електронни цигари, а всички жилищни сгради ще са задължени да разработят свои правила за пушенето. 

Това е поредната стъпка срещу тютюнопушенето в Ню Йорк,където димът е забранен в парковете, площадите, баровете, ресторанти и дори на градските плажове. Преди време, когато кмет бе Майкъл Блумбърг в града бе забранено на младежи до 21 годишна възраст да си купуват както тютюневите изделия, така и електронните цигари. Друг местен закон пък ограничава промоциите и отстъпките, както и определя минимална цена за пакет цигари.

И въпреки че мерките подбуждат вноса на контрабандни цигари от Мексико, а и нюйоркчани могат да си купуват по-евтин тютютн от съседните щати за десет години в Ню Йорк възрастните пушачи са намалели почти на половина. По последни данни в града, в който живеят близо 9 млн. души, пристрастените към никотина са около 900 хиляди. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във