Банкеръ Daily

Свят

Германия отново ще връща бежанците, откъдето са влезли в ЕС

Мигрантите, пристигнали в Германия, ще се връщат обратно в първата държава от Европейския съюз, в която са влезли, съобщи електронното издание EUObserver. Това ще става по силата на Дъблинските правила за бежанците, които германското вътрешно министерство прилага от 21 октомври. Освен, че ще бъдат връщани в първата страна и молбите им за убежище също ще трябва да бъдат разглеждани там.

"Дъблинските регулации се прилагат за всички страни на произход и държави членки (освен Гърция)", гласи изявление на министерството, което изрично уточни, че това се отнася и за сирийците.

Това е своеобразно връщане назад след като през август Берлин отмени прилагането на регламента от Дъблин за сирийците. Все още не са ясни какви точно ще са последствията от този ход, защото министерството не е уточнило дали започва да праща мигранти обратно в Австрия, Унгария и Хърватия. Вероятно случаите ще се разглеждат един по един, след което ще се решава дали пращането на мигрантите обратно е "реалистична възможност".

От "Дойче веле" обаче отбелязват важна подробност - повечето от търсещите убежище в Германия не са се регистрирали в никоя от европейските страни, през които са преминали. Това в голяма степен ще затрудни властите да приложат регламента. От медията допълват още, че днес следобед се очаква Бундестагът да обсъди политиките си спрямо сирийските бежанци.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във