Банкеръ Daily

Свят

238 тона пластмасови отпадъци затрупват острови на Индийския океан

Учените са открили 238 тона пластмасови отпадъци на отдалечените острови на Индийския океан. На плажовете на малките Кокосови острови в Индийския океан, чието население е около 600 души, има огромно количество боклук, изхвърлен на брега, съобщава South China Morning Post.

Новото проучване показва, че пластмасови отпадъци с тегло 238 тона са открити на едно от най-отдалечените места на Земята -  Кокосовите острови. Обемът на боклука е показателен за бързото нарастване на глобалното замърсяване на океаните с пластмаса и "подчертава тревожната тенденция в производството и унищожаването на стоки за еднократна употреба".

Водещият автор на изследването, Дженифър Левърс, от Института за морски и антарктически изследвания в Университета на Тасмания, отбелязва, че отдалечените острови с малко население са най-ефективният показател за количеството пластмасови отпадъци, плаващи в океаните. Проучването разкрива, че количеството боклук, заровено на дълбочина 10 см под плажа, е 26 пъти повече от видимото такова. Предмети като обувки и четки за зъби са открити в толкова големи количества, че на местното население ще са необходими около 4000 години, за да произведат същото количество отпадъци.

"За съжаление, ситуацията на Кокосовите острови не е уникална - на островите и крайбрежните райони от Арктика до Антарктика има значителни количества отпадъци, които сигнализират за бързо нарастваща опасност за околната среда," предупреждават изследователите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във