Банкеръ Weekly

Свят

Евродепутати разследват цената на "спасението"

На прицел са заемите за Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър

"Международните кредитори бяха насочили пистолет в главите на управляващите в Кипър и Португалия и показаха незначителна съпричастност към социалните последици там", казва германският евродепутат Юрген Клуте. Така определя той начина на работа на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, по-полулярни като "тройката кредитори". Заключението на Клуте е част от провежданото разследване на Европейския парламент, което цели да проучи начина на работа на "тройката", като посети засегнатите страни. "Не твърдим, че реформите, наложени в тези държави, не са били необходими, но критикуваме начина, по който бяха извършени - без никакво участие на националните парламенти или социалните партньори", посочва още Клуте. Според него Португалия и Кипър не са имали възможност да се договарят по условията на спасителните заеми, а "тройката" се е интересувала единствено от намаляване на дефицита, а не какъв ще бъде ефектът на мерките върху обществото.

Делегации на Европарламента вече посетиха Португалия и Кипър, а до края на месеца са планирани визити в Ирландия и Гърция. Целта на посещенията е те да се запознаят с позициите на министри, депутати в националните парламенти и представители на граждански организации. По думи на френския евродепутат и докладчик по темата Лием Хоанг Нгок проучването ще даде отговори на всички онези хора, чийто живот бе засегнат от "тройката"."Почти четири години, след като тя бе сформирана за наблюдение на Гърция, има нужда да се направи оценка по прозрачен и демократичен начин дали това бе най-добрият курс на действия както от гледна точка на методи, така и от гледна точка на политики", посочва Нгок.

В отговор на нападките на Клуте еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен защити работата на международните кредитори по време на изслушване в Европейския парламент в понеделник (13 януари). Рен подчерта, че те са вземали решенията си при драматични обстоятелства и при ужасни времеви ограничения през 2010 г., когато Гърция е била на ръба на фалита, а Ирландия и Португалия са били напът да поискат спасителен заем. Въпреки това Рен се затрудни да отговори защо липсва прозрачност в работата на "тройката". Според докладите на евродепутатите сега международните кредитори са "тормозили националните правителства да приемат тежките условия". Въпреки че не посочи директно, Рен намекна, че някои страни от еврозоната (особено Германия) са диктували механизмите за спасяване на държави в нужда.

Един от най-трудните спасителни заеми несъмнено бе този за Кипър, който включваше конфискация на депозитите над 100 000 евро в двете най-големи банки на острова. По думи на Клуте, при спасяването на банковия сектор е било пренебрегнато социалното въздействие на мерките, за да се задоволи желанието на Германия да нанесе удар върху руските олигарси, които държаха депозитите си в кипърски банки. Той подчерта, че сегашната икономическа ситуация се различава много от това, което "тройката" и държавите членки са прогнозирали, когато приложиха спасителните мерки. "Има големи проблеми в Кипър - недостиг на ликвидност, безработица, която скочи от три до 17% и хора, които нямат пари, за да платят за своите заеми и ипотеки", каза още Клуте.

Бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише също защити действията на "тройката" във вторник (14 януари) при изслушването му от Комисията по икономически въпроси на Европейския парламент. По негови думи без предприетите бързи и решителни действия от страна на централните банки сегашната криза би била по-лоша, отколкото тази през 1929 година. Трише посочи лошото управление като причина за дълговата криза в еврозоната, както и факта, че няколко държави членки са харчили доста повече от допустимото. Според бившия шеф на ЕЦБ това, което е направила "тройката", е помогнало на тези страни. "Ние преживяхме най-тежката криза от Втората световна война насам и все още сме в криза", заяви Трише пред депутатите, разследващи действията и решенията на "тройката" в спасяването на Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър. "Ако централните банки в света не бяха много смели и бързи в решенията си и ако правителствата не бяха твърде смели и бързи, щяхме да бъдем в още по-лошо положение", подчерта Трише и допълни, че не трябва да се подценяват огромните трудности, с които е трябвало да се борят всички институции.

Проучването на дейността на "тройката" ще продължи през следващите месеци, като окончателното гласуване на Европарламента по темата се предвижда за пленарното заседание през април. Все пак не трябва да се забравя, че тази активност и изводите на евродепутатите също са закъснели и се случват в предизборно време за бъдещия Европарламент. Така че не е изключено констатациите да са изключително критични и остри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във