Банкеръ Daily

Съдби

Златните гени на Ротшилд

Бащата Дейвид Ротшилд и синът му Александър.

Инвестиционната банка Rothschild & Co ще бъде оглавена на 17 май от представителя на седмото поколение на прочутата династия Ротшилд - 37-годишния Александър дьо Ротшилд. Вече двеста години семейството строго спазва заветите на патриарха и основателя на рода - Майер Ротшилд, който разпореди на потомците си винаги да действат заедно, да доверяват управлението на семейното предприятие само на роднини по мъжката линия и да пазят тайните на бизнеса. В продължение на векове прочутата финансова къща се занимава със сделки от исторически мащаб. Тази дейност е формирала впечатлението, че представителите на рода са могъщи задкулисни кукловоди.

Александър дьо Ротшилд е единствен син на сегашния шеф на Rothschild & Co 75-годишния Дейвид дьо Ротшилд, пряк потомък на основателя на френското разклонение на фамилията - Яков. След като завършва Висшето международно бизнес училище (ESCE International Business School) в Париж, Александър трупа опит в нюйоркската банка Bear Stearns и в инвестиционната компания Argan Capital в Лондон. Той навлиза в семейния бизнес през 2008-а, а от четири години е вторият човек в Rothschild & Co, ставайки  заместник-председател на борда на директорите, т.е. на баща си. По данни на медиите младият наследник се увлича от конния спорт и ездата.

След като Александър застане официално зад кормилото на компанията, Дейвид ще го наблюдава, заемайки длъжността председател на надзорния съвет. Той коментира смяната на поколенията Ротшилд в Le Monde с думите: "Късмет, малко знания и нещо, което винаги е било най-важното в семейството: в края на кариерата си всеки Ротшилд е поставял на своето място член на семейството, обикновено избирайки най-добрия. Ако няма такъв, по-лошият няма шанс да бъде избран. Винаги трябва да се отчитат способностите на приемника да върши работа". 

Дейвид Рене дьо Ротшилд управляваше семейния бизнес в продължение на 40 години. Под негово ръководство през 2007-а се обединиха британското и френското разклонение на клана Ротшилд.  Днес за семейството работят над 3.5 хил. финансисти в 40 държави в цял свят, предоставяйки услуги в управлението на частния капитал, финансовите консултации и търговското банкиране. Членове на фамилията притежават 48% от финансовия холдинг Rothschild & Co., други 10.3% от акциите са собственост на близки дьо Ротшилд семейства и партньори, а останалите ценни книжа се търгуват на борсата. Капитализацията на компанията е 2.4 млрд. евро, печалбата за 2017-а - 1.9 млрд. евро, а чистата печалба - 247 млн. евро.

Ротшилд управляват активи за 74.8 млрд. долара. По данни на Reuters могъщата фамилия е на 12-о място в световния рейтинг на финансовите консултанти по сливанията и поглъщанията и притежава над 6 на сто от този пазар. С участието на структури, контролирани от семейството, през 2017-а са сключени 363 сделки за 181 млрд. долара.

Силата на клана не е само в изключителните способности на нейни отделни членове, но и в династичната солидарност, строгата приемственост и умението да подбират интелигентни представители на рода. В този смисъл критиците на семейство до известна степен са прави - тяхната дейност е повлияла на формирането на съвременния свят, ако не на целия - на финансовия със сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във