Банкеръ Daily

Съдби

Вечният Пловдив и приказната Матера са европейските столици на културата през 2019-а

Античният театър в Пловдив
S 250 a5888cf0 5d4f 4448 bdd3 f6cd7df33d8f

От 1 януари в продължение на една година Пловдив и Матера (Италия) ще носят званието "Европейска столица на културата", съобщи Европейската комисия.
Пловдив е първият български град, удостоен с тази чест. Тържествата по откриването ще са от 11 до 13 януари и ще включват музикално и танцово представление, и светлинно шоу вечерта на 12 януари. Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще присъства на официалната церемония в този ден.
По-важните събития в скалния град Матера включват съвременен поглед върху историята и подземната архитектура, пътешествие през артистичното минало на двата региона в Южна Италия - Базиликата и Апулия, и изложба за централната роля на математиката в работата на хората на изкуството през вековете. Матера ще организира първото открито представление на операта "Селска чест" в сътрудничество с театър "Сан Карло", както и 27 проекта, разработени с местните творчески общности и с партньори от Европа. Тържествата по откриването предстоят на 19 и 20 януари и ще включват участие на 2000 музиканти от всички села в региона на Базиликата и много други части на Европа.
Званието "Европейска столица на културата" предоставя възможност за градовете да променят своя образ, да бъдат забелязани на световната карта, да привлекат повече туристи и да преосмислят своето развитие през призмата на културата, отбелязват в съобщението си от Европейската комисия.

Пло̀вдив е вторият по големина град в България, в който живеят 345 213 човека. Намира се в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица (четвъртата по дължина сред българските реки). Градът отстои на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина. Пловдив е застроен в подножията на шест сиенитни хълма, поради което често е наричан „Градът под тепетата“. Той е център на област Пловдив и е най-голямото икономическо ядро на Южния централен район.

Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до наши дни. Първите неолитни поселения в границите на днешния град започват от VI хилядолетие пр.н.е., а от каменно-медната епоха (IV-III хилядолетие пр.н.е.) животът в града не е прекъсвал, което го нарежда сред най-древните постоянно обитавани градове в света. Запазени и консервирани са древни паметници като античния театър, римския одеон, агората (римския форум), римския стадион, късноантичната сграда „Ейрене“, епископската базилика, малката базилика и други.

Градът е най-динамично развиващият се център в Южна България, привлякъл десетки чеждестранни инвеститори. Икономиката му се крепи на добре развитата многопрофилна индустрия, на услугите, туризма и информационните технологии.

В Пловдив се провеждат множество културни прояви: Международния панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, „Капана фест“, „Нощта на Пловдив“, музикалният форум „Sounds of The Ages“, международният фолклорен фестивал „Пловдив“ и други.

Девизът на Пловдив е "Древен и вечен".

Матѐра (на италиански: Matera) е град и община в Южна Италия, административен център на провинция Матера в регион Базиликата. Разположен е на 401 м надморска височина. Населението на града е около 60 600 души. Матера е избрна за Европейска столица на културата през октомври 2014 г. след съревнование с още пет други италиански града - Каляри, Лече, Перуджа, Равена и Сиена.

Матера се намира на 70 км от едно друго забележително селце Алберобело, което привлича хиляди туристи със своите прекрасните бели трули. Градът е построен на ръба на каньон и впечатлява още с мащабните архитектурни и градоустройствени решения на неговите по-отдавнашни заселници.

До 50-те години на ХХ век хората били толкова бедни, че са живели в скални пещери. Властите били принудени да евакуират част от населението на сасите заради епидемия от малария. След това животът се преместил в новата по-висока и по-равна част. Едва през 80-те години управата на града решила да възстанови старата част на Матера и да я превърне в туристическа дестинация, която носи радост на всички и до днес.

Старата част на Матера, т. нар. "саси" (Sassi di Matera – Камъните на Матера), е съставена от две части - Сасо Барисано (Sasso Barisano) и Сасо Кавеозо (Sasso Caveoso). Втората е по-старата - там едно време първите заселници живеели в издълбани в меката скала пещери. Проучванията са показали, че първите жители са се нанесли в района още преди 9000 години и са били едни от най-старите заселници на днешната територия на Италия.

Къщите в скалите на Матера сами по себе си са най-голямата атракция на града. Сред най-популярните забележителности на Матера са скалните църкви, които са характерни и за други места в Южна Италия. Повечето са издълбани от монаси, които са избягали от гонения във Византия през 8-9 век. По стените на църквите все още могат да се видят избледнели фрески във византийски стил. Повечето храмове в Матера са затворени, но някои са отворени за туристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във