Банкеръ Daily

Съдби

"Вечният град" - красотата на една римска ваканция

Колизеумът е само един от вечните символи на Рим

Според преданието град Рим е основан на днешния ден през 753 г. пр.н.е. от братята Ромул и Рем, синове на бог Марс и жрицата-весталка Рея Силвия. Изоставени от майка си, братята са отгледани от вълчица. По тази причина на монети от ранния републикански период (509-106 г. пр.н.е.) могат да бъдат видени изображения на вълчицата като знак на римската община и държава. Така че вълчицата е най-старият засвидетелстван герб на Рим като град и държава.

Според традиционното вярване, записано като история от Плутарх и Тит Ливий, Ромул е бил първият цар на Рим. Той завзел властта след като убил Рем след свада относно това кой от двамата братя имал подкрепата на боговете да управлява града и да му даде име. Ромул и Рем са сред най-известните отгледани от животни деца в митологията.

Днес Рим (на италиански и латински: Roma, Ро̀ма) е столица на Италия и област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене (на коляното на Ботуша). Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация. Ватиканът, анклав в Рим, е суверенна държава и седалище на Римската католическа църква и папата.

Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите в Европа с население от 3.8 млн. жители. Предградията му достигат до Тиренско море.

Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република (съвременна Италия). Рим е известен още като "la Città Eterna" ("Вечният град"), "l' Urbe" (от латински "Превъзходен град") или "Градът на Седемте хълма".

Първоначалното селище на това място възниква на хълмовете срещу брода при Изола Тиберина, единственото естествено място за пресичане на реката в областта. То е изградено на Седемте хълма: Палатин, Авентин, Квиринал, Капитолий, Винимал, Есквилин и Целий. През съвременния град преминава и река Аниене, която се влива в Тибър северно от историческия център.

Макар че центърът на Рим е на около 24 км навътре в сушата, територията на града, обхващаща общо 1 285 кв. км, достига до бреговете на Тиренско море, където се намира югозападният район Остия. Едноименният град лежи югоизточно от устието на Тибър покрай Тиренско море. Името Ostia произлиза от латинската дума os ("устие") или от ostium ("вход"), при което се има предвид вливането на Тибър. В Остия се намират древният Остия Антика(Ostia Antica), пристанището на Рим през древността, и Lido di Ostia, най-посещаваният плаж на римляните.

Надморската височина на централната част на Рим варира от 13 м в основата на Пантеона до 139 м на възвишението Монте Марио. Рим има средиземноморски климат с хладни и влажни зими и топли и сухи лета. Средногодишната дневна температура е над 20° C, а средногодишната нощна температура е около 10° C. Снеговалежите са редки.

Мотото на града Рим е SPQR и се появява в герба, както и на много от сградите в града, обществените фонтани и покривни капаци на канализацията. SPQR е актонимот латинския израз Senstus Populusque Romanus ("Сенатът и народът на Рим"), отнасящ се до правителствотона древната Римска република и използван като официален подпис на правителството. Поставял се е на римските монети, в края на документи, публикувани чрез надпис на камък или метал, в посвещението на паметници и обществени сгради, и е изписана на щитовете на римските легиони.

SPQR е мотото на град Рим и се появява в герба, както и на много от сградите в града, на обществените фонтани и на покривните капаци на канализацията.

Фонтанът ди Трѐви е един от най-известните фонтани в света и се намира в центъра на Рим. Името му е "Треви", защото свързва три улици (tre vie). Той е построен през 1762 г. от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим.

До фонтана е разположена черквата "Св. Викентий и Св. Анастасий", която по желание на папа Йоан-Павел ІІ е дадена за използване от Българската православна църква. В Рим има още една забележителност, свързана с България - Паметникът на Иван Вазов на "Площад Торвалдсен" (Piazza Thorvaldsen).

От дясната страна на фонтана има голяма мраморна ваза. По времето, когато се е строял фонтанът, от същата страна е имало бръснарница. Бръснарят постоянно упреквал Салви, че фонтанът трябвало да се направи иначе, че някоя статуя би стояла на друго място по-добре и т.н. Тогава Николо Салви изработил мраморна ваза точно срещу бръснарницата, и ако се застане точно от мястото, където е била разположена бръснарницата, ще се види, че тази ваза скрива целия фонтан.

През 18-ти век германските интелектуалци, които пристигат в Рим по това време, създали традицията при заминаване от града да хвърлят монети във водата. Причината била древен езически култ към боговете, намиращи се във водата, и принасянето на дарове към тях. Този ексцентричен за времето си ритуал придобил световна слава и се превърнал в традиция по целия свят благодарение на развитието на туризма след Втората световна война, както и чрез киното, което популяризирало допълнително хвърлянето на монети. Събраните във фонтана монети се даряват за благотворителност.

На няколко места около най-посещаваните забележителности има туристически информационни бюра, където може да се получи безплатна карта на града. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във