Банкеръ Daily

Съдби

Улан Батор: от юртите до небостъргачите

Зима е. Студът чука по стъклото. Вятърът гони премръзналите снежинки. Приятно е да споделяш мислите си с белия лист в топлата стая.

А някъде там далече, на другия край на света, е Улан Батор (на монголски: Ulan Bator, Ulaanbaatar). Освен че е най-студената столица на света, градът е интересен и с това, че е намира в уникална точка от своята история - на прехода между отмиращото селско минало и съвременното градско капиталистическо бъдеще. Моментът е наистина интересен - накъдето и да погледнеш навсякъде откриваш контрасти.

Улан Батор е модерна столица на една страна, която през 13 век е била център на Монголската империя - най-голямата в световната история.

Заради голямата си височина (над 1300 м), местоположението си на стотици километри от всяко крайбрежие, Улан Батор е най-студената столица в света (по-студено е, отколкото в Москва, Астана и Хелзинки). Градът има планински климат, с дълга, студена зима и кратко, прохладно лято. Най-ниските градуси, измерени тук средногодишно, са -42.2°C. Най-студеният месец е януари, когато температурите преди изгрев слънце са между -36 и -40 С без вятър поради температурна инверсия. Трябва да се отбележи и това, че студът в Монголия се понася значително по-леко заради сухия въздух. През лятото пък температурите са рекордно високи и достигат до 39°C.

Слънцето грее в Улан Батор и през зимата и през летото, всеки ден. Вярно, през зимата зиморничаво, като почти всяка нощ температурите падат до -30 или -35, но през деня слънцето успява да стопли жителите на града.

Улан Батор е разположен на река Туул, приток на Селенга, в долина в полите на планината Богдо Ул. Основан през 1639 г. като будистки манастир, град Урга се развива като търговски център на пътя на чая между Русия и Китай.

Когато е обявен за столица на новата Монголска народна република през 1924 г., градът е преименуван на Улан Батор ("червен герой" на монголски език), в чест на Сухе Батор, народен герой на Монголия. Той е водач на Монголската народна революция от 1921 г., а неговата статуя стои в центъра на столицата.

Улан Батор посреща гостите си на международното летище, наречено в чест на Чингис хан. Градът е свързан с магистрали с по-важните градове в страната. Също така има връзка и с Транссибирската железница и китайската железопътна система, което подпомага връзките със съседните страни.

Улан Батор е най-големият град на Монголия. Има 1.35 млн. жители, т.е. по мащабите си е съпоставим със София. Тук живее 45% от населението на Монголия. Градът до 1924 година носи името Урга. Градът е културното, индустриално и финансово сърце на страната, което е център на пътната мрежа на Монголия.

Още с влизането се в столицата се вижда, че това е съвременен град, доста различен от останалата част на Монголия. В много отношения Улан Батор прилича на големите руски градове в Източна Европа и Сибир, макар че жителите на предградията продължават да живеят в традиционни юрти. Прави впечатление и сравнително хаотичното движение на автомобилите и лошата дисциплина както на шофьорите, така и на пешеходците.

В Улан Батор се срещат множество корейски магазини и кафенета. Мног корейци идват тук, за да правят бизнес. В самия център има няколко наско построени небостъргачи. Най-"видният" от тях се нарича Blue Sky Tower, а в него има скъп хотел и бар с площадка за наблюдения от най-високия етаж.

На главния площад на Улан Батор, по-известен с предишното си название в чест на героя от монголскта революция от 1921 г. Сухе Батор, а сега преименован на Чингис хан, даже и в най-големите студове има хора.

В Улан Батор активно се строи - жилищни комплекси и бизнес сгради, издигнати с китайски и корейски инвестиции, растат като гъби след дъжд.

Метро в Улан Батор няма, а основният вид обществен транспорт в столицата са автобусите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във