Банкеръ Weekly

Съдби

Топ 10 на най-уважаваните компании в света

Apple
S 250 49843877 8f35 4553 98ba 965509e9512e
S 250 4838786d 3f08 4f5d b267 41937645b7dc
S 250 5e7de41a 36e5 41f5 bb96 a9e987ccc592
S 250 64746225 3533 45c9 8aad 400d5d5e1d6d

Експерти на Fortune съвместно с американската консултантска компания Korn Ferry извършиха изследване в областта на корпоративната репутация, анкетирайки 3750 директори на компании, анализатори, управляващи и експерти, за да излъчат 10-те най-уважавани компании в света за 2019-а. 

Първата позиция е за американската корпорация Apple, производител на персонални компютри и таблети, аудио плейъри, телефони и софтуер. Компанията е сред пионерите в областта на персоналните компютри и модерните операционни системи с графичен интерфейс. Централният й офис се намира в Купертино, Калифорния. Благодарение на иновативните технологии и естетичния дизайн на продуктите  Apple успя да си създаде уникална репутация в индустрията на потребителската електроника. Тя е и първата американска компания, чиято капитализация надхвърли 1.044 трлн. долара.

Amazon.com, Inc. заема второто място. Американската компания е най-голямата в света по оборот сред продаващите стоки и услуги през интернет и една от първите, фокусирана върху продажбата на реални потребителски стоки. Централният й офис е базиран в Сиатъл, щата Вашингтон. Днес Amazon.com обхваща 34 продуктови категории, включително и електронни книги, битова електроника, играчки, храни, стоки за домакинството, спортни стоки и други. Компанията разполага с клонове извън САЩ, по-точно в Австралия, Бразилия, Канада, Великобритания, Германия, Япония, Франция, Италия, Полша, Испания, Индия и Китай.

Следва американският холдинг Berkshire Hathaway с щаб квартира в град Омаха, щата Небраска. Компанията управлява голямо количество фирми в различни отрасли. Тя притежава изцяло компании като GEICO, Dairy Queen, BNSF Railway, Lubrizol, Fruit of the Loom, Diamonds Helzberg, Long & Foster, FlightSafety International, Pampered Chef и NetJets, а освен това е собственик на 38.6% от Pilot Flying J, 26.8 на сто от компанията Kraft Heinz, както и 17.15% от American Express, 9.4 на сто от Coca-Cola Company,  9.9%  от Wells Fargo, 6.9% от IBM и 5% от Apple.

The Walt Disney Company е сред най-големите финансови конгломерати в индустрията за развлечения в света. Основаната  на 16 октомври 1923 г. от братята Уолтър и Рой Дисни малка анимационна студия  днес е една от най-големите холивудски студии и притежател на 11 увеселителни и два аквапарка, както и на няколко телевизионни и радиопредавателни мрежи, включително и американската радио- и телевизионна компания ABC. Централният офис и основните производствени мощности на The Walt Disney Company са съсредоточени в подразделението Walt Distudiney Studios в Бърбанк, щата Калифорния.

Starbucks Corporation е американска компания за продажба на кафе и едноименна верига от кафенета. Тя е основана в Сиатъл, щата Вашингтон през 1971 г. и се нарежда на пета позиция. Популяризирайки добре изпеченото кафе, Starbucks се утвърди като представител на втората вълна в американския кафеен бизнес, която разчита най-вече на вкуса и качеството на продаваното кафе, както и на качеството на обслужване на клиентите.

Шеста в класацията е Microsoft, една от най-големите мултинационални компании за производство на софтуер за различни видове компютърна техника - персонални компютри, игрални конзоли, PDA устройства, мобилни телефони и други. Тя е разработчик и на най-широко използваната софтуерна платформа в света - семейството на операционните системи Windows.

Разположеният в Калифорния холдинг Alphabet Inc. е на седмо място. Той притежава няколко компании, които по-рано са били собственост на Google Inc, включително и самата Google Inc. Начело на холдинга са основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. През 2018-а Alphabet Inc. оглави списъка на 500-те най-добри работодатели в света на списание Forbes.

На осма позиция е Netflix - американска развлекателна компания, доставяща филми, телевизионни сериали и друго аудио-визуално съдържание, което се излъчва в мрежова среда и основно в интернет. Основана е на 29 август 1997-а от Рийд Хейстингс и Марк Рандолф. Централният й офис са намира в Лос Гатос, Калифорния. От 2013 г. Netflix произвежда собствени филми, сериали и телевизионни програми. През 2016-а компанията пусна 126 оригинални поредици и ленти, повече от всеки друг мрежов или кабелен канал.

JPMorgan Chase  е финансов холдинг, образуван след сливането на няколко големи американски банки. Централният му офис се намира в Манхатън, Ню Йорк. JPMorgan е част от "голямата четворка" на банките в САЩ редом с Bank of America, Citigroup и Wells Fargo. Основните направления в работата на холдинга са инвестиционното банкиране, финансовите услуги за частни лица и на малкия бизнес, търговско банкиране, извършване на финансови транзакции и управление на активи. Те се осъществяват чрез JPMorgan Chase Bank (национална банка, представена в 23 щата), Chase Bank USA (национална банка, издаваща кредитни карти) и J.P. Morgan Securities LLC (брокерска фирма). Основен регион на дейност са Съединените щати, на които се падат над две трети от печалбата. Наред с това холдингът има значително присъствие в Канада, Великобритания и Индия.

На десета позиция в рейтинга е FedEx Corporation - американска компания, предоставяща пощенски, куриерски и други логистични услуги в цял свят. Основана е през 1971 г. в Литъл Рок, щата Арканзас под названието Federal Express. Флотът от товарни самолети на FedEx е сред най-големите в света и се състои от 379 машини за средни и дълги разстояния и 291 самолета за кратки разстояния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във