Банкеръ Weekly

Съдби

ТОМАС О'БРАЙЪН - ИРЛАНДЕЦЪТ, КОЙТО СТРЯСКА ПОЛИТИЦИ И БАНКЕРИ

Томас О'Брайън е достатъчно известна личност в българските финансови среди, за да се нуждае от специално представяне.
По-интересни са неговата професионална мотивация, кариера и лични качества. О'Брайън идва в България в началото на лятото на 1998 г. като постоянен представител на Световната банка у нас, заменяйки аржентинеца Алберто Мусалем. Назначението му е предшествано от няколко години работа в централата на Световната банка във Вашингтон. Дейността му там пък е свързана с проекти, насочени към развиващите се страни, както и даването на икономически и финансови консултации, включително и за България. Работил е в офисите на СБ в Румъния и Македония, занимавал се е с програми за развитието на Казахстан и други бивши социалистически републики. Професионалната кариера го изпраща дори в Уганда, Африка. Неколкократно е специализирал в сферата на финансите.
Той е роден в Ливърпул през 1963 г. в ирландско семейство и определя себе си за ирландец, въпреки че е израснал и учил в Англия. Получава бакалавърската си степен по икономика в престижното Училище по икономика в Лондон (London School of Economics), следва магистратура в Университета в Уоруик (University of Warwick), а след това изучава тънкостите на публичната администрация в Лондонския университет (University of London).

За страничния наблюдател най-интересната част от професионалната му биография е може би фактът, че е бил икономически съветник на британския министър на финансите в средата на 80-те години - по време на управлението на Маргарет Тачър. Тогава британската икономика изживяваше рецесия, безработицата достигаше 15% и Великобритания се нуждаеше от силни макроикономически решения - припомня О'Брайън. Но той става съветник по време на втория мандат на желязната лейди, когато след тежката криза от началото на 80-те години британската икономика навлиза във възстановителен процес. Точно тогава започва приватизацията на големите монополи в страната като Бритиш Телеком. С раздържавяването на миннодобивната промишленост, генериращата загуби английска индустрия е окончателно преструктурирана. Но това не става без сътресения, а на фона на изтощителни и продължителни стачки, организирани от профсъюзите. Правителството обаче беше по-силната страна в двубоя и в крайна сметка спечели - връща се към онези времена О'Брайън. Дали днешната икономическа ситуация в България му напомня с нещо за годините в Обединеното кралство, напористият ирландец не коментира. Но и тогава, и сега той не се плаши от работата, нито от противоречивия обществен имидж на институцията, която представлява у нас - Световната банка.

О'Брайън не се страхува да критикува и политиката на правителството, когато не е съгласен с ефикасността й. Екипът на СБ например препоръчва да не се обединява надзорът над застраховането и хазартния бизнес, както се предвижда в промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, приет на първо четене от парламента. Международната експертиза на Световната банка показвала, че страната ни се нуждае от силен и независим регулатор на застрахователната индустрия. Никъде в развитите страни, към които се стреми и България, не се практикува общ надзор над застраховането и хазарта. Мисля, че тази част от законопроекта трябва да се прегледа още веднъж много внимателно преди приемането й - категоричен е О'Брайън.
Впечатленията му за България са, че тук средата за живеене е много естествена, а хората дружелюбни и приятни. Първите му усещания, когато пристига в страната ни след дългия си престой в Съединените американски щати, са, че е отново в Европа, което му харесва. Наместникът на Световната банка у нас смята, че класическите европейски традиции тук най-ясно личат в малките ресторантчета, кварталните кафенета и непринудената атмосфера.

Томас О'Брайън живее заедно със семейството си в престижния софийски квартал Изгрев - близо до офиса на Световната банка, който е в Интерпред. Това го улеснява много, когато трябва да замръкне в банката, за да изчака консултации или съвети от централата във Вашингтон. Заради часовите разлики това обикновено става късно вечер. Що се отнася до развлеченията, той не крие, че обича да пие бира вечер с приятели в ирландския пъб Джей Джей Мърфис, където отскоро предлагат и типична за родната му страна закуска - специален пай с шунка, яйца, гъби и много специфични сосове. Много му допада и ресторант Национална ротисерия на Августин Пейчинов. Съпругата му също е в София. Децата си - момиче и момче, обичат да водят на пицария - най-вече в Мис Каприз.

Нощните клубове не са голямата страст на Томас О'Брайън, но той признава, че си пада много по Суингинг Хол, където обикновено свирят по две групи на живо, както и по нашумелия клуб Трезор. Иначе спокоен и умерен човек, О'Брайън е почитател на фиестата и на веселото прекарване. Споделя също, че ирландците в София не са много. Преди близо две години на националния празник на страната му - 17 март, денят на Св. Патрик, се събрали едва 7-8 ирландци, негови сънародници.
Томас О'Брайън споделя, че през повечето уикенди отмаря, играейки футбол с приятели, а зимно време е запален скиор. Обикновено се спуска по пистите на Витоша, които го привличат с близостта си до София, а също и на Пампорово. Играе тенис, както и популярната на Запад игра за двама скуош. Оказва се обаче, че в София зала за скуош има единствено в хотел Хранков.

Варна и Южното Черноморие Томас О'Брайън познава от почивките си там. Но откритието, което е направил за себе си, е старинното село Лещен, близо до Гоце Делчев, с автентичните му възрожденски къщи на възраст от 150 години, където се усещал българският дух. Представителят на Световната банка у нас е с отлични впечатления от тазгодишния събор на Рожен, проведен под патронажа на президента Петър Стоянов. Страхотно беше да се потопим за три дни сред фолклорната музика, народните носии и духа в сърцето на Родопите - спомня си той. От родопските гозби обича да похапва чеверме и каварма. Но колкото и да признава качествата на българската ракия, не си пада по нея. Привърженик е, разбира се, на черната ирландска бира Гинес.
Когато става дума за любими автори, О'Брайън не крие, че се възхищава на творчеството на известния английски писател Греъм Грийн и на екранизацията на неговата книга Краят на аферата.

Когато дойдох в България, тук икономиката бе все още централно планирана, приватизацията бе закъсняла. В сравнение с Чехия и Полша, които започнаха промените още в началото на 90-те години, вие бяхте много назад - обяснява О'Брайън. Българските предприятия по това време вървят към дъното - те са с големи загуби и отдавна са пропуснали възможността да запазят пазарите си в бившия Съветски съюз и Източна Европа.

Програмата на правителството на Иван Костов, според О'Брайън, се реализира ефикасно и доста от икономическите показатели и реалности в страната са се променили към по-добро. Подобно заключение правят и повечето външни наблюдатели у нас, на които не са присъщи типичните балкански емоции. Но за българина, не виждал западния хоризонт и икономически размах, нещата тук си остават плачевни.

Усилията, хвърлени в приватизацията на държавната промишленост, Томас О'Брайън оценява като успешни. Неколкократните промени в Закона за приватизацията показаха желанието на правителството на България да се учи от опита си. За раздържавяването чрез работническо-мениджърските дружества той споделя, че това е широко разпространена практика на Запад, където обаче правилата на икономическо поведение се спазват стриктно. Според О'Брайън Световната банка внимателно следи действията на РМД-тата, а самият той се притеснява от факта, че повечето от тях не могат да ползват кредити, както и технологично ноу-хау, защото са немощни. В тази връзка той преценява, че последните промени в приватизационния закон (ЗППДОбП), които премахват някои от облекченията за РМД, са правилни.
Като банкер О'Брайън не крие и мнението си за българската банкова система. Според него през последните няколко години тя е станала по-ефикасна и модерна. В началото всичко бе една бъркотия, а сега вече се вижда, че финансовата система е оздравена. Много често банките не кредитират, защото не са сигурни във възможностите на кандидат-кредитополучателя да си върне честно и в срок заема, присъединява се О'Брайън към мнението на повечето български банкери. - В общия случай, ако банката има некоректен заемател, тя се обръща към съдебната система, за да осребри активите на предприятието. Но какво става тук - следват години, загубени в съдебни битки - допълва той.
Мнението на представителя на Световната банка у нас е, че трябва да се намерят начини за бързо подобряване на съдебното производство и изпълнението на съдебните решения. Това е една от възможностите за увеличаване на кредитната активност на банките, смята той.
Дългите години работа на О'Брайън в централата на СБ във Вашингтон му дават пълноценен поглед върху развитието на бизнеса както в Щатите, така и в Европа. Всички, които отидат в Америка, са впечатлени от мащабите, от предприемачеството и динамизма на живота там. Затова САЩ притежават силна икономика. Затова и бизнесът там работи ефективно и бързо - отбелязва О'Брайън. Според него това е причината всичко да се прави в услуга на клиента - ограничени са всякакви лицензии и разрешителни спънки пред бизнеса. Докато в Европа обществените традиции са доста по-силни, както и културните различия в отделните държави. Европейските страни имат сериозна историческа база, която определя отношението им към икономическата, така е и с България, която е част от Стария континент.

За разлика от множество европейски политици и чиновници, О'Брайън не се страхува от българските емигранти, които щели да плъпнат след падането на визовите ограничения в шенгенската зона по всички краища на Европа. Той знае, че резултатите от вземането на това политическо решение са от голяма полза за страните.
Искам да пожелая на читателите на в.БАНКЕРЪ здраве и щастие - усмихва се накрая О'Брайън. - А на хората, които са безработни в момента или не могат да се реализират, искам още да кажа, че ситуацията ще се променя към по-добро. Ако не те, то поне техните деца ще могат да се радват на добър живот и да се чувстват пълноправни членове на европейското семейство - завършва оптимистично той.

Но и той, както и повечето чужденци в България, не дава отговор: как безработният родител може за изучи детето си и да му внуши да се държи достойно, когато няма какво да яде!

Facebook logo
Бъдете с нас и във