Банкеръ Weekly

Съдби

Тичащите бодигардове

S 250 65dbd1c2 88d7 4dc3 8c36 fd5604c95af3

Светът успя отново да зърне тичащите бодигардове, придружаващи автомобилния кортеж на Ким Чен Ун в Сингапур, макар и в изменена конфигурация. И това не е просто част от спектакъла. Когато става дума за сигурността на лидера на страната, севернокорейците не оставят на случайността и най-дребния детайл. Кои все пак са хората в тъмни костюми, неизменно приковаващи всички погледи.

Охранителите, които тичат от двете страни на лимузината на Ким, и онези, които се намират в непосредствена близост до него, са служители на т. нар. Отдел №6 на Корейската работническа партия, официално известен като Главно управление на адютантите. Избират ги сред наборниците на Корейската народна армия. Сред критериите за подбор са ръстът, който трябва да е приблизително същият като този на лидера, и отличното зрение. Необходимо е също те да демонстрират определени способности като точна стрелба и владеене на бойни изкуства. След това претендентите се подлагат на щателна проверка от органите за държавна сигурност. Тя включва информация за техните семейства в две поколения. Много служители на Главното управление на адютантите са роднини на клана Ким или на други високопоставени семейства в КНДР.

Получавайки одобрение за длъжността охранител, кандидатите преминават интензивен курс, който напомня бойната подготовка на отрядите със специално предназначение на Корейската народна армия. Обучават ги да използват пистолети, да прилагат методите на маскировка, да избягват следенето, както и на редица бойни изкуства. Курсантите преминават през редица тежки физически изпитания и психологическа подготовка. 

Обикновено бодигардовете създават пръстен около охранявания лидер с възможност за наблюдение на 360 градуса по целия периметър. По правило пред Ким Чен Ун се движат от трима до петима души, включително и директорът на Главното управление на адютантите. От двете му страни вървят или тичат от четирима до шестима пазачи, по двама или трима от всяка страна. Отзад са разположени още пет-шест "адютанти".

Те са единствените хора в Северна Корея, на които е разрешено да носят огнестрелно оръжие в присъствието на върховния водач, обикновено полуавтоматичен и резервен пистолет. Въпреки това основното оръжие е способността им да наблюдават обкръжението на охранявания и да неутрализират навреме възникващата заплаха чрез физическа намеса.

Телохранителите на Ким Чен Ун отстъпват по численост на охраната на баща му и нямат толкова агресивен вид. Обикновено са облечени с черни костюми и вратовръзки в западен стил или с куртки в стила на партийното ръководство. Шофьорите на лидера винаги носят ленени или кожени ръкавици зад волана и са снабдени с радиопредаватели със слушалки. Но основните средства за комуникация идват от "старата школа" - охранителите носят значки за лесно разпознаване на мероприятията и общуват чрез заучени пароли и кодови думи.

Главното управление на адютантите наброява между 200 и 300 служители, над половината от които са бодигардове. Останалите работят като шофьори или технически сътрудници. Някои от охранителите на върховния водач имат достатъчно дълга кариера, но повечето остават на тази длъжност за около десет години.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във