Банкеръ Daily

Съдби

Светът посреща новата 2015 година

Точно както миналата и по-миналата, така и тази 2014-а отлетя неусетно. За някои дванадесетте месеца се изминаха по-бързо, а за други по-бавно. С трудности, падения, възходи и победи все пак дойде моментът да  изпратим четиринадесетата година от двадесет и първи век и да посрещнем 2015-а.

Първи за Новата година ще се поздравят на азиатските острови на Южния Пасифик, а след това населението от Нова Зеландия и Австралия. Интересно е да се отбележи, че не навсякъде по света началото на новата година се поставя в нощта на 31 декември срещу 1 януари. Има и не малко изключения, съпроводени с любопитни традиции. Ето обаче първо държавите, които посрещат новата година заедно с България - в нощта на 31 декември.

Франция, Италия и Испания

Новогодишното меню във Франция включва гъши черен дроб и шампанско. Точно в полунощ французите хвърлят конфети и топки от разноцветни книжни лентички. Малко по-на юг от тях, в италианския град Неапол, местните наричат празника "Каподано". В навечерието на новата година имат обичая да изхвърлят през прозорците стари мебели и други предмети. Това за тях символизира смъртта на отминалата година. Освен да изхвърлят обаче,  италианците имат обичай и да подаряват портокали на близките си. От друга страна испанците посрещат новата година като гълтат по едно зърно грозде на всеки от дванайсетте удара в полунощ. Представителите на Пиренейския полуостров вярват, че това действие ще донесе по-голям късмет през всеки от следващите дванадесет месеца.

Дания, Ирландия, Великобритания и Шотландия

В Дания пък си известяват влизането на новата година в домовете като удрят по вратите на съседи и приятели. Традиция с входовете в жилищата имат и в Ирландия. Тамошната традиция е в къщата да се влиза през предната врата и да се излезе през задната при настъпването на 12-я час. Поверието твърди, че по този начин щастието ще бъде на твоя страна. От друга страна точно в полунощ англичаните прекрачват прага на къщите с монети в джоба, парче въглен и сол. Трите елемента са символи, които се смята, че ще донесат съответно богатство, топлина и храна през следващата година. Шотландците също се славят с подобен обичай, но вместо сол носят парче от новогодишния пудинг и уиски.

Полша, Унгария, Чехия и Словакия

В Полша, Унгария, Чехия и Словакия броят на ястията трябва да бъде кратен на дванадесет, като всяко от тях има своя символика. Така например рибата за щастие и благополучие (в Словакия шаранът е задължителен), а орехите символизират тайните и трудностите на живота.

Бразилия

В Южна Америка и по-конкретно в Рио де Жанейро, новата година се посреща в пясъка на плажа. Там всички са облечени в бяло и носят бели цветя, с които даряват богинята на морето. Празникът традиционно се отбелязва с пищни фойерверки.

Китай, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Корея и Монголия

Интересна е традицията в страните, в които следващата Нова година настъпва в съответствие с лунния календар. Тя е характерна за Китай, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Корея, Монголия, в това число и сред привържениците на будистката религия. Интересното тук е, че Новата година няма фиксирана дата, защото се отбелязва през първото пролетнно новолуние.

В първия ден на китайската Нова година по традиция не се произнасят думи с негативен смисъл - смърт, бедност, катастрофа, за да не се случват тези нещастия. Прието е в навечерието на празника китайците да разплатят дълговете си. Освен това задължително си купуват нова дреха и приготвят дарове за духовете. Всяко семейство организира пищно тържество и на трапезата винаги се слагат нарциси. По време на отбелязването на празника на многохилядните процесии в Китай се запалват безброй фенери с формата на дванадесетте зодии. По този начин китайците вярват, че осветяват пътя си през новата година. За да отблъснат лошите духове, пък са "въоръжени" с хлопки и вдигат колкото се може повече шум.

Мюсюлманската Нова година

Мюсюлманската Нова година носи името "Хиджра". Тя настъпва на първия ден от първия месец на мюсюлманската година, като по този начин празникът мени датата си всяка година.

Персийска Нова година

Отбелязването на новата година продължава и през пролетта. Според персийския календар първият ден от новата година се нарича "Невруз". Той се отбелязва в нощта на 21 срещу 22 март, в деня на пролетното равноденствие. Населението, което следва тази традиция е от Афганистан и Таджикистан, от персийката езикова група и в републиките в Средна Азия, Иран, Пакистан и Азербайджан.

Индия

Празненството на 22 март продължава, но в Индия. Любопитното тук е, че има осем дати, на които се отбелязва Новата година. Още по-интересни обаче са традициите им около тях. Така например в един от въпросните дни - Гуди Падва, задължително трябва да се сдъвчат листа от дърво ним-ним. Те са горчиви на вкус, но старо поверие гласи, че те защитават човека от болести, беди и му осигуряват сладък живот. 

Лаос и Бирма

В средата на април (14 април) настъпва Лаоската Нова година. Тогава местното население очаква настъпването на дъждовния сезон. От друга страна в Бирма Новата година настъпва в най-горещите дни на април - между 12-сти и 17-сти. Конкретният ден на празника се определя ежегодно от тамошното Министерството на културата, като празникът продължава цели три дни.

Тайланд

Интересен е и случаят в Тайланд, където през 1940 г. правителството приема решение за отбелязване на Новата година на първи януари, но местното население продължава да се чества през втората половина на месец април.

Африка

В топлия континент Африка празнуването на Новата година е през лятото. Така например, племената Мая посрещат настъпващата година на 16 юли, а в Джибути и Нигер празникът е чак през месец август.

Сирия

Едва на първи септември сирийците отбелязват началото на Новата година.

Еврейската Нова година

Еврейският религиозен календар гласи, че Новата година ( наричана Рош а Шана) бележи раждането на света. Това се случва на първия и втория ден от месец Тишрей, който е седми в еврейския календар. Според тази традиция празникът не се отбелязва с фойерверки, паради, карнавали или гастрономически пиршества. Рош а Шана е сериозно и тържествено събитие. То се отбелязва в продължение на два дни, в които евреите навсякъде по света се събират в своите синагоги. Там те се молят за себе си, за любимото отечество, за семействата си, за съседите и приятелите си.

Етиопия, Гамбия и Индонезия

На 11 септември настъпва Новата година в Етиопия, а на седми октомври - в Гамбия. През октомври празнуват и в Индонезия, като по традиция там е прието хората да си искат опрощение за неприятностите, които са причинили през изминалата година.

Йемен, Океания и Хаваи

Йемен от друга страна чества Новата година на 18 ноември. Със сходни дати на посрещане се радват и в Океания и на Хаваите.

Келтската Нова година

Интересно е да се отбележи, че на Хелоуин (нощта на 31 октомври срещу 1 ноември) в страните, чиито жители говорят келтски езици, като Шотландия, Ирландия и остров Ман, отбелязват келтската Нова година, наречена "Самайну".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във