Банкеръ Daily

Съдби

Съоснователят на WhatsApp напусна компанията

Ян Кум

Съоснователят на месинджъра WhatsApp (собственост на Facebook) и генерален директор на едноименната компания Ян Кум се оттегли от поста си. "Изминаха почти десет години, откакто с Брайън (Ектън) създадохме WhatsApp, и това беше потресаващо пътешествие с прекрасни хора. Но за мен е време да продължа напред. Напускам в момент, когато хората правят с помощта на WhatsApp повече, отколкото бих могъл да си представя. Екипът е по-силен от всякога и ще продължи да прави удивителни неща", обясни Кум на страницата си във Facebook. Той разказа, че се оттегля временно от бизнеса, за да се занимава с любимите си дейности извън сферата на технологиите, включително колекциониране на автомобили Porsche с въздушно охлаждане. Наред с това възнамерява да подкрепя WhatsApp  и без да е в компанията.

Facebook придоби WhatsApp от Кум през 2014-а за 19 млрд. долара.  Вестник The Washington Post свързва решението на генералния директор на  месинджъра с разногласията му с ръководството на социалната мрежа. Според източници на изданието Кум е решил да се оттегли не само от WhatsApp, но и от борда на директорите на  Facebook. Фирмата отказва да коментира тази информация.

Спорът между Кум и социалната мрежа на Марк Зукърбърг възникна заради опитите на Facebook да използва личните данни на потребителите на  WhatsApp, както и да отслаби криптирането на съобщенията. The Washington Post припомня, че при продажбата на месинджъра Кум и партньорът му Брайън Ектън са получили обещание независимостта му да бъде запазена, както и принципът за защита на данните на потребителите.

В коментарите към поста на Кум основателят на Facebook Марк Зукърбърг твърди, че тясното сътрудничество с него ще му липсва. "Благодарен съм за всичко, което си направил, за да подпомогнеш установяването на контакти между хората в света, за всичко, на което си ме научил, включително и в областта на криптирането. Тези ценности винаги ще бъдат в основата на WhatsApp", отбеляза Зукърбърг.

Ян Кум е роден и израснал в малко селце близо до Киев. На 16 години емигрира с майка си в Маунтин Вю, САЩ, заради политическата нестабилност в Украйна след разпада на Съветския съюз. На 18 се увлича от програмирането и се присъединява към хакерската групировка w00w00.

Кум се запознава с мениджъра на Yahoo - Брайън Ектън, докато учи в университета на щата Сан Хосе. Шест месеца по-късно украинецът преминава успешно интервюто в Yahoo за позицията мрежов инженер.През 2007-а бъдещите създатели на WhatsApp напускат корпорацията. Двамата пътешестват из Южна Америка и се опитват да започнат работа във Facebook, но се провалят. През 2009-създават приложението за смартфони WhatsApp, позволяващо на потребители от различни мобилни платформи да обменят съобщения. Днес то се използва от над 1 млрд. души.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във