Банкеръ Weekly

Съдби

Стилната метаморфоза на Еманюел Макрон

Добра прическа, елегантни, умерено скъпи костюми, ръкавели и часовници - най-младият президент на Франция Еманюел Макрон започна мандата си с внимателно изграден имидж. Нещо повече - за мнозина той се превърна в образец за стил. Медиите активно обсъждаха неговия образ до включването му в предизборната кампания и след това. Веднага щом заяви амбициите си за най-високия пост изчезна тридневната брада, която Макрон си позволяваше да носи отначало като инвестиционен банкер, а след това и като финансов министър. Гладко обръснатите бузи му придадоха по-сериозен и респектиращ вид. Социологът Джамил Даклиа оцени по достойнство стратегията на стилиста на Макрон: "Той трябва да изглежда умерено, да демонстрира образ без изненади. Центристът не бива да е нито десен, нито ляв. Това се отнася и до стила му."

Докато беше финансов министър, Еманюел Макрон не само ходеше с брада. Медиите често удостояваха със специално внимание вратовръзките му, които носеше с голям, триъгълен свободен възел. Както и леко широките му костюми, които според различни източници са стрували от 600 евро (по информация на Le Figaro) до 1200 евро (The New York Times).

След като стана президент, Макрон се отказа от малко старомодните и прекалено солидните за толкова млад човек елементи на облеклото си. Образът му стана по-съвременен - неговите вратовръзки са по-тънки, завързани в малък възел, а костюмите му отново се шият по поръчка, но в друго ателие. Става дума за  Jonas & Cie на улица "Д'Абукир", където взимат от 350 до 450 евро на костюм. Най-силната страна на ателието е съотношението между качеството и цената, отбелязва френският сайт за стил L'Homme Tendance. Дрехите се шият от италиански платове и са с елегантна кройка, подходяща за фигурата на президента. Другата промяна в стила на Макрон е, че започна да носи ръкавели. Маншетите на ризите му не се огъват, както преди, и му придават повече изисканост.

Ако нещо в образа на президента предизвиква забележки от страна на стилистите, това са прекалено консервативните обувки в стил "Оксфорд". Формалният дрескод  предполага черния цвят, но ако младият канадски премиер-министър Джъстин Трюдо си позволява да експериментира (най-вече с чорапите), Макрон предпочита да не влиза в новините заради пропуски или волности във външния си вид. Крайният резултат са тъмносин костюм, синя риза, черни обувки и гладко избръснато лице. За да се заядеш с подобен имидж, трябва наистина дълго да търсиш повод.

Повод все пак има - грижата за външността на Еманюел Макрон струва твърде скъпо на хазната. През август 2017-а стана ясно, че за три месеца от пребиваването си в Елисейския дворец президентът е похарчил 26 хил. евро за услугите на личния си гримьор. Медиите я представиха като Наташа М и писаха, че е помагала на Макрон още по време на предизборната кампания, след което той я поканил на постоянна работа. От президентския офис обясниха харчовете с това, че гримьорът придружава държавния глава на всичките му срещи с чуждестранни лидери и се грижи за външния му вид преди всяка пресконференция.

Така или иначе, обикновените французи бяха възмутени от размера на сумите. Но бързо си спомниха, че и предшественикът на Макрон - Франсоа Оланд, ползваше твърде скъпи фризьорски и гримьорски услуги. Макиажът му излизаше по 6 хил., а подстригването и прическата - по 10 хил. евро месечно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във