Банкеръ Weekly

Съдби

"Скромните" делници на руските милиардери

Реномираните европейски ски курорти са любима място за зимната ваканция.
S 250 c3daa046 4921 461e bdd5 c658dbbea5c7

Казват, че богаташите от Русия са изумили Запада с умението си да се разделят лесно с внушителни суми. Казват също, че тези условни "нови руснаци" диктуват цените на най-скъпите имоти в Лондон и Сен Тропе, на най-големите яхти и най-разкошните къщи в престижните зимни курорти.

Поддържането на такъв имидж също е част от бизнес стратегията. Колко обаче струва разкошният живот на самите олигарси? Не става дума за изключения като покупката на футболния клуб Chelsea от Роман Абрамович. Да си представим "обикновен" руски милиардер - мъж над 40-те, женен, с две деца в училищна възраст. 

Парадоксът е, че олигарсите не харчат големи суми на постоянните си адреси. Да, не е лошо да имаш хубаво жилище в пределите на Садовое кольцо. Но масовата разпродажба на исторически имения още не е започнала, а ултралуксозните имоти се предлагат на пазара в единични бройки. Средната цена на жилищата от най-висок клас в Москва е между 5 и 7 млн. долара. Малко повече струват извънградските имоти - прилично имение в квартал Рубльовка излиза около 10 млн. долара.

Разходите за автомобил в Русия също не натоварват особено олигарсите. На  Bentley, Ferrari или Maybach налитат най-вече суетните провинциални новобогаташи. Милиардерите от руската "Златна стотица" на Forbes не се открояват с нищо сред останалите участници в движението, те пътуват с "обикновени" BMW, Mercedes или Audi. Да не говорим, че автомобил като Lamborghini не е най-удобното средство за придвижване в зимна Москва. Някои руски богаташи пътешестват в чужбина със собствените си коли, но повечето предпочитат да наемат автомобили с шофьори - разбира се, от най-престижните агенции.

Затова пък практически всеки милиардер притежава яхта и частен самолет. Не е задължително самолетът да е Boeing Business Jet за 50 млн. долара като на Роман Абрамович. Подходящ е и по-скромният Gulfstream G450 - "само" за 33 млн. долара. Виж, яхтата трябва да е специална - такава е модата. По-рано руските богаташи взимаха яхти под наем, но сега задължително си  поръчват собствена. Серийната "лодка", дори с дължина от 27 м, някак не отива на приличния милиардер. Яхтата се строи по индивидуална поръчка - може да не е сред най-големите в света, но не бива да е по-къса от 52 метра. Което струва минимум 40 млн. долара.

Яхтите означават почивка. Именно за нея харчат най-много руските олигарси. Обикновено те прекарват новогодишните празници в ски курортите във Франция и Щвейцария. Наемът на прилична къща в Куршавел излиза 50 хил. долара за седмица. Летният отпуск на Лазурния бряг също струва пари. Придобиването на достойна вила в Сен Тропе излиза от 25 млн. до 70 млн. долара. Плавателният съд също трябва да бъде паркиран наблизо, например в някое от пристанищата на нос Антиб. Това "двойно" домакинство е твърде удобно за добрата организация на личния живот - когато съпругата и децата са във вилата, любовницата може да живее на яхтата, и обратното. В подобни "грижи" преминава по-голямата част от лятото.

През есента е добре да се отскача до Лондон през уикендите. В британската столица може да се свърши доста работа, както и да се отдъхне приятно. Най-удобно е наличието на собствено жилище - елегантно имение във викториански стил в някой от спокойните райони като Belgravia, Eaton Square или Holland Park. Двадесет и петте млн. долара за подобен имот са изяло във възможностите на руските богаташи. Пък и децата на повечето от тях учат именно в елитните британски школа - образованието в най-добрите заведения като Millfield, Seven Oaks, Eaton и Harrow струва сравнително евтино.

Разбира се, не всички участници в класацията на Forbes водят толкова разкошен начин на живот. Пък и няма как да се отчетат най-важните инвестиции за всеки олигарх - политическите. Така или иначе, начинът им на живот изисква сериозни разходи. Особено като се има предвид, че поддържането на движимото и недвижимото имущество струва годишно почти 10% от стойността му. Въпреки това всички изброени разходи са напълно по силите на руския елит.

На Запад, както показва историята, големите състояния не оцеляват дълго - изяждат ги данъците или мързеливите наследници. За руските милиардери първо поколение, които съхраняват капиталите си в офшорки, налозите не са чак толкова голям проблем. Наследниците още не са пораснали и засега не демонстрират склонност към неумерени харчове. С други думи, ако в цялата работа не се намеси руската Главна прокуратура, парите на участниците в класацията на Forbes може още дълго да радват своите собственици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във