Банкеръ Daily

Съдби

Щастието все пак се купува с пари

Парите осигуряват много неща, които може да ви направят щастливи, включително и душевно спокойствие, чувство за успех и свободата да живеете, както искате. До такива изводи са стигнали изследователите от Boston Private, организирали анкета сред 300 души със състояние от 1 млн. до 20 млн. долара. 

На въпроса какво е богатството  54 на сто от участниците са отговорили - щастие, а 65 на сто - спокойствие. "Освен нематериалните емоционални и психологически предимства  хората гледат на парите като средство за защита. Това им позволява да се чувстват свободни, осигурява им по-щастлив семеен живот, дава им възможност да се занимават със социална дейност и да си почиват по свой вкус", показват резултатите от изследването.

На въпроса какво им позволява да правят богатството, 70% от запитаните са отговорили, че то ги кара да се чувстват финансово независими и свободни. Половината са заявили, че парите правят семейния им живот по-щастлив, а 44 на сто, че благодарение на тях често пътешестват.

За някои богатството означава възможност да бъдат господари сами на себе си. Такъв е случаят с Том Али, предприемач, чийто доход му е позволил да напусне високоплатената си работа и да започне собствен бизнес. "Обичах да бъда независим и успях да направя повече. Вече не трябваше да бъда подчинен на някого", разказва Али пред Тhe New York Times.

За други парите означават възможност да правят добро. Елизабет Перелман решила да използва богатството си, за да създаде компания, която инвестира в предприятия, основани от жени. "Още от дете за мен богатството означаваше възможност да  създавам промените, които искам да видя в света", твърди милионерката.

Но натрупването на богатството води и до съжаление за пропуснати шансове. Почти половината участници в анкетата са заявили, че ако могат да променят нещо, биха прекарвали повече време със семействата си. Сред другите неосъществени намерения, които споменават милионерите, са: по-добрата грижа за собственото здраве (27%), следването на желанията и мечтите си (24%) и получаването на висше образование.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във