Банкеръ Weekly

Съдби

Шон Спейлър иска да почисти света

Когато отсядат в хотел, на повечето клиенти едва ли им хрумва, че правят добро дело, оставяйки примерно недоизползвания сапун в банята. Идеята за преработката и повторното му използване принадлежи на Шон Спейлър. Докато пребивавал в един от хотелите, той се заговорил с камериерката и я попитал какво се случва с остатъците от сапуна, които остават  в хотелските бани. Тя му отговорила, че просто ги хвърлят.  

В същото време повече от  844 млн. души в света нямат достъп до питейна вода и над 2.3 млрд. живеят без възможност да поддържат елементарна хигиена. Това на свой ред  води до болести, които са основната причина за смъртността сред децата на възраст до 5 години. Проведените изследвания показват, че възможността за спазване на санитарните правила може да намали този показател до 50 на сто. 

През 2009-а Шон основава благотворителната организация Clean the World, чиято цел е осигуряването на сапун за нуждаещите се в различни държави, който се раздава напълно безплатно. Той и съмишлениците му са убедени, че хиляди хора може да бъдат спасени от смъртоносни болести, ако просто започнат да си мият ръцете със сапун. Преди това парчетата се събират в контейнери, за да отидат в специални преработващи предприятия. Процесът включва няколко етапа - обработка със санитарни средства за унищожаване на всички възможни бактерии, смилане и създаване на нови калъпи. Те се разпределят и опаковат от доброволци, след което се изпращат на нуждаещите се в различни региони по  цял свят.

Досега преработен сапун са получили над 10 млн. души от 127 държави. Към кампанията на Шон Спейлър вече са се присъединила около 4 хил. хотела. Представител на един от тях  обясни в интервю, че този обикновен жест може да направи света по-безопасно място за живеене. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във