Банкеръ Weekly

Съдби

Семейството на Джобс срещу мемоарите на Лиса

Години след смъртта на Стивън Джобс дъщеря му описва сложните си отношения с него в книга.

В началото на септември 2018-а ще излезе книгата с мемоари на Лиса Бренън-Джобс, 40-годишната дъщеря на съоснователя на Apple - Стивън Джобс, който почина от рак на панкреаса преди седем години. В първия откъс, публикуван във Vanity Fair, (за което в. "БАНКЕРЪ" писа) тя разказва за детските си години и за нежеланието на милиардера да признае бащинството си под претекст, че е безплоден. Джобс се съгласява да плаща издръжка за първото си дете едва след официална ДНК-експертиза и започва да общува с него, макар и рядко, едва след като навършва три години.

Милиардерът се жени за втори път за Лорийн Пауъл-Джобс, от която има още три деца, така че Лиса окончателно минава на втори план. В книгата тя си спомня как веднъж майка й - Крисан Бренън, помолила бившия си партньор да купи къща за нея и за дъщеря им. Тя работела на две места, за да издържа детето, но не можела да си позволи жилище под наем. Джобс се съгласил, че "това би било мило", но така и не изпълнил обещанието си - вместо това купил имение за себе си и за Лорийн. "Той често използваше парите си, за да ме плаши или обърква - спомня си Лиса. - Понякога можеше да се откаже от идеята си в последната минута и често си тръгваше от ресторанта, без да плати сметката.

В тийнейджърските си години момичето се преместило в дома на баща си и съпругата му. В продължение на половин година Джобс му забранявал да се вижда с майка си, за да укрепи връзката си с новата си фамилия. Когато Лиса започнала да прекарва много време в училище, участвайки в оперния кръжок и кандидатствайки за президент на класа, баща й много се разстроил. "Така няма да стане. Ти си лош член на семейството. Никога не си тук, а ако искаш да бъдеш част от нас, трябва да се прибираш навреме", заявил шефът на Apple.

Отношенията между Лиса и втората жена на Джобс - Лорийн Пауъл, също не били добри. След смъртта на съпруга си, от който наследи 21 млрд. долара, позволяващи й да се занимава със собствен бизнес и благотворителност, мащехата продължила да се отнася твърде студено с нея.  Лиса си спомня, че когато веднъж тримата били на сеанс при психотерапевт, се оплакала от самотата си: "Бих искала родителите ми да ми казват лека нощ." Лорийн се обърнала към терапевта и спокойно обяснила: "Ние просто не сме много приветливи хора."

След като Лорийн Пауъл-Джобс, децата й и сестрата на Стив - Мона Симпсън, се запознаха с копие на мемоарите, публикуваха официално изявление. "Лиса е част от нашето семейство, затова прочетохме с тъга книгата й, чието съдържание се отличава съществено от нашите спомени за онова време. Образът на Стив, не е на съпруга и бащата, когото познавахме. Стив обичаше Лиса и съжаляваше, че не е бил до нея, когато е била малка. Беше му приятно, че е с нас през последните дни от живота му, и ние сме благодарни за всички години, които сме прекарали като едно семейство", се казва в съобщението, публикувано в The Times.

На свой ред в интервю за The New York Times Лиса Бренън-Джобс подчертава, че отдавна е простила на баща си и би искала да разкаже за най-добрите му качества в книгата си. Впрочем, научавайки нови и нови подробности от нейните мемоари, на читателите им става все трудно да повярват в широката душа на Стив Джобс. Достатъчно е да припомни, че десетилетия след като създателят на айфона признава бащинството си, в биографията му на сайта на  Apple се посочва, че има три деца. Лиса Бренън-Джобс, както и преди 40 години, не влиза в сметката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във