Банкеръ Daily

Съдби

Самолет вместо жилище

През дългогодишната си кариера като инженер Брус Кембъл успял да спести солидна сума за покупката на дом. Но не възнамерявал да живее в "къща от пръчки", като нарича обичайните американски жилища. Идеята да се засели в излязъл от употреба самолет му харесвала много повече. След дълго търсене през 1999-а Брус открил подходяща компания, занимаваща се с утилизация на остарели самолети. След като внесъл уговорените 100 хил. долара, той станал щастлив притежател на "Боинг" 727-200, произведен през 1969-а, бивша собственост на гръцката авиокомпания Olympic Airlines. Сред 40-те хил. полета, осъществени от самолета, имало един по-специален. През март 1975-а на борда му се намирала Жаклин Кенеди Онасис, която придружавала тялото на покойния си съпруг Аристотел Онасис. Брус научил за печалния полет едва няколко години след покупката, сравнявайки регистрационния номер на своето "жилище" с архивни снимки от пристигането на семейство Онасис в Гърция.

Други 120 хил. долара Брус похарчил за временно демонтиране на опашката и крилете, за наемане на паркинг за самолета, както и за транспортирането му - отначало от близкото летище, а след това до постоянното му място в щата Орегон. Всички тези операции поверил на компания, специализирана в преместването на сгради и останал доволен от услугите й. Което не може да се каже за фирмата за утилизиране на самолети, сделката с която Брус нарича най-голямата грешка в живота си. Придобивката му пристигнала не само без двигатели (въпреки уговорката), но и без части от таблото и електрическата система на самолета. Възстановяването на липсващите детайли отнели години от живота на Брус и хиляди долари, за което сега си спомня с усмивка, смятайки го за положителен опит.

Първото, което се набива на очи във вътрешността на "жилището", е плексигласовият под, който Брус е поставил, за да се виждат вътрешностите на самолета. Покрай стените са разположени дивани, хладилник, етажерки с продукти, закачалки за дрехи, пералня, мивка и душ кабина.  На бюрото си собственикът сложил два стационарни компютъра, два ноутбука и радиотехнически прибори. Въпреки очевидния недостиг на свободно пространство  навсякъде царят ред и чистота.

Сега 67-годишният пенсионер Брус Кембъл упорито се труди над втория си проект, който ще бъде още по-грандиозен от първия. Той планира да придобие още един самолет (вероятно "Боинг" 747-400) и да го установи в японския град Миядзаки, който нарича свой втори дом. Помнейки предишните си грешки, Брус възнамерява да купи самолет направо от някоя авиокомпания, разсъждавайки, че щом в света излизат от употреба по три самолета дневно, този път ще успее да се сдобие с изцяло комплектувана машина на сходна цена. Кембъл иска да отправи предложение за сделка на Ричард Брансън, известен британски магнат, инвеститор и филантроп с нестандартно мислене, и най-важното - собственик на авиокомпанията Virgin America Airlines.

Facebook logo
Бъдете с нас и във