Банкеръ Daily

Съдби

С военен парад Русия отбеляза 71-та годишнина от победата над хитлеризма

На Червения площад в руската столица Москва днес се проведе традиционният военен парад, посветен на 71-та годишнина от победата над хитлерофашизма във Втората световна война (1941-1945 г. Пред събралото се множество зрители и гости преминаха пешите блокове на различните видове и родове войски, както и разнообразна военна техника, а над Кремъл прелетяха формации от самолети и хеликоптери на ВКС на Руската федерация.

Общо в парада взеха участие 10 хил. военнослужещи и над 135 единици военна техника.

Зрелището бе наблюдавано от всички дипломати и военни аташета, акредитирани в Москва, с изключение на посланика на Литва, който отказа да присъства.

Във въздушната част на парада бяха представени самолети и въртолети като Су 27, Су 35, Су 34 и Су 25, които участват в успешната въздушна операция в Сирия, унищожавайки джихадистите от Ислямска държава и от Ал Кайда в близкоизточната страна.

В пешата част на тържествения марш преминаха батальонните колони на всички руски военни академии и военни училища, както и представителни блокове на Сухопътните войски, на ВДВ и на Военноморския флот, както и на морската пехота. Батальон на Сухопътните войски бе екипиран с новото бойно обмундирование „Ратник“.

В моторизираната част на парада бяха представени бронираните автомобили „Тигър“ с противотанкови ракети, 152 мм самоходни гаубици, както и последната версия на средни танкове Т90А, както и на най-новите танкове на платформата „Армата“, всичките въоръжени със 125 мм гладкостволни оръдия.

Характерно за танковете Т-14 Армата е, че те са първите серийни бронирани машини в света с необитаема купола, а техният екипаж е скрит в бронирана капсула в корпуса на танка и не може да бъде поразен дори при пряко попадение на противников снаряд или ракета, нито да пострада от взрива на боеприпаси или на гориво в нея.

На базата на машините Армата са разработени и част от показаните на парада бронетранспортьори и бойни машини на пехота, които постепенно навлизат на въоръжение в руската армия.

Пред света бяха демонстрирани и различни зенитно-ракетни комплекси като Тор и С-400. Последните са способни да поразяват цели на разстояние до 400 км. Дефилираха и мобилни носители на стратегически ядрени ракети „Ярс“, които не могат да бъдат поразени от съществуващите системи за ПРО.

Парадът завърши с марша „Прощаване със славянката“, който първоначално е бил написан за българските войни, под влияние на енстусиазма, обзел славянството при обявяването на Балканската война през 1912 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във