Банкеръ Daily

Съдби

Род Айлънд е мъничето сред американските щати

Род Айлънд (Rhode Island, официално State of Rhode Island and Providence Plantations) е най-малкият по площ щат в САЩ. Столицата се казва Провидънс. Род Айлънд е с население от 1 056 298 жители или по 336 човека на квадратен километър. Род Айлънд е с площ от 3 140 кв. километра.

Провидънс (Providence в превод "провидение") е столицата и най-големият град на щата Род Айлънд.  Има население около 178 042 души или по 3347 души/кв. километър. Градът е вторият град по население в Нова Англия след Бостън. Провидънс е основан през 1636 г. от английския теолог Роджър Уилямс, съосновател на Родайлъндската колония. Днес градът е икономически, културен и политически център на щата Род Айлънд.

Провидънс е крупен център на образованието в щата. Една от забележителностите на града е Университетът "Браун" - частен университет от Бръшляновата лига. Открит е като Колеж в английската колония на Род Айлънд и плантациите Провидънс (Тhe College in the English Colony of Rhode Island and Providence Plantations) през 1764 година. "Браун" е третата най-стара институция за висше образование в Нова Англия и седмият най-стар в САЩ. Построена през 1770 г., Аулата на Университета Браун е сред най-старите академични сгради в САЩ, най-старата сграда на територията на колежа "Браун" и сърцето на университета по време на мандата на президента Манинг (James Manning).

Другите известни училища са Родайлендската школа по дизайн (една от най-добрите в страната, а нейн възпитаник е кинорежисьора Гас ван Сент ("Златна палма" в Кан), Родайлендският колеж, университетът Johnson and Wales, католическият Провидънс колидж.

Провидънс е удачен пример за това, как един град може да се приспособи към условията на постиндустриалната икономика. Възраждането на града е свързано с името на кмета Винсънт Чянчи (1974-1981, 1991-2002 г.), който направил от столицата на Род Айлънд център на културата и изкуствата, привлекателен за туристите. Старите фабрики и заводи били реконструирани, а в тях се настанили офиси, галерии, ресторанти. Особено популярни са кафенетата, като място за почивка и срещи.

Някой от районите са населени с многочислени емигрантски общности: Федерал-Хил е италиянският квартал, Фокс Пойнт – квартала на португалците и преселници от Кабо Верде, Смит Хил - ирландският квартал.

През лятото в Провидънс се провежда ежегодният фестивал Waterfire, който е станал символ на възраждането на града. Представленията са в периода между месеците май и октомври. Всяка вечер по бреговете на трите реки, които преминават през града, се запалват огньове, звучи музика, има изпълнения на фокусници и жонгльори.

Парковете на Провидънс - Waterplace Park, Riverwalk Park, Roger Williams Memorial и другите, заемат площ от около 5 кв. километра. Зоопаркът «Роджър Уилямс» (назована в чест на основателя на града) е один от най-добрите в североизточната част на САЩ.

В Провидънс на остров Род Айлънд са родени двама от най-добрите американски писатели. Голуей Кинел (Galway Kinnell) - поет, преводач на поезия, редактор. Носител на наградата "Пулицър" за 1983 г. за Selected Poems. Houghton Mifflin.

Кормак Маккарти (роден Чарлз Маккарти) (Cormac McCarthy (Charles McCarthy)) - романист и автор на пиеси. Печели награди "Пулицър" и "Джеймс Тейт Блек" за произведението си "Пътят" (2006 г.).

Другият голям град в щата е Нюпорт (Newport, в превод "Ново пристанище") - основан през 1639 година. В Нюпорт се намира най-дългият мост в Нова Англия - Клейборн Пел Нюпорт, който свързва града с град Джеймстаун.

Нова Англия (New England) е регион в североизточната част на САЩ, състоящ се от щатите Мейн, Масачузетс, Ню Хампшир, Върмонт, Род Айлънд и Кънектикът. Нова Англия е първото място на американския континент, където се заражда американската литература и философия, и първият район, който се преобразява по време на Индустриалната революция. Районът е известен със строгата си индивидуалност от останалата част на Америка, до колкото могат да съжителстват пуританизъм наравно с либерализъм, аграрен и индустриален имидж, изолация и имиграция. Върмонт е единственият щат в Нова Англия, който не граничи с Атлантическия океан.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във