Банкеръ Weekly

Съдби

Ритмично люшкане на абажурите

S 250 f3df93d0 3d62 416b a671 883365ed2b6e

Вече споделих с колеги, че колкото по-млади са ТВ-репортерките, толкова по-студени са зимите.

Вярно, стана такъв клинч, че видях няколко комунисти с ръце в собствените си джобове, но и повсеместното изнежване на населението си е факт.

Често разправям на младите за едно време - примерно януари 1930-а - сняг до колене, вълци по синорите, а ние жънем ли, жънем...

А сега: през август - сахарска жега, през зимата - арктически студ!

Едно време в къщата на баба спяхме на студено - одеялото презглава, а  краката върху една нагрята на кюмбето тухла, увита в кърпа.

А през лятото климатикът беше стигнал в развитието си само до вентилатор - от ония, висящите от тавана, дето под тях ритмично се люшкат абажурите.

Но ето, че преди 30 години ни връхлетя демокрацията. Вече всеки може да мучи по всяка тема – студено е, скъпо е, неудобно е, несправедливо е...

Всеки го е страх от две неща: да не настине и да се не мине.

И си остава с мученето.

Жълт код!

Оранжев код!

Червен код!

ОмбудсМая се захвана със Закона за горивата. Дведесет хиляди лева капитал били много за малка бензиностанция.

Ми като са им много, да си направят бозаджийници. Бозата не е стратегическа суровина, нито е акцизна стока, нито изисква специален технически надзор при съхранение. Ама не, Мая е крило за сюрмаси, ама само за протестиращи такива. Щото те й завъртат "волумето" на "max", за да може да се чува мецосопранът й сред пасивните сюрмаси, които не разбират, че и тя не разбира, че като защитава беззаконието, докарва беднотия.

Ами това: "КНСБ призовава държавата да се намеси за повече контрол върху цените на тока  на борсата."

Хубавата Ваня, груб фал е това! Ако те чуят на Лондонската борса, ще си помислят, че си само хубава!

Ама какво да е като самата наша енергийна борса е нещо като дървено желязо - уж борса, сдружение на търговци, а то - държавно.

Иначе в началото на годината на жълтата свиня всичко върви  по "свинско и винско".

След като два дни търсеха хвърления на Богоявление кръст в река Мътница на град Костандово, той беше намерен. Реката е широка три крачки и на места достига върхова дълбочина до под коленете. Група младежи от града скочили да вадят кръста на Йордановден, но никой не го намерил. На Юргановден (някой така наричат деня след Йордановден и Ивановден) с багери тралвали дъното на барата и извадили църковната утвар след разсрочено търсене. Но... някой си го прибрал за домашна употреба.

Полицията не проявила интерес поради празничната изнеженост на местното население.

В Русия пък влезе в сила закон, забраняващ производството и продажбата на "сух алкохол". Той се получавал чрез капсулиране на молекулярно равнище на малки частици алкохол чрез производни на скорбялата. Обикновено се търгува в пакетчета с тегло около 30 грама, които се разтварят в чаша вода. Ама руснаците, заради студа, де, дето стана дума по-горе, сипвали по няколко пакетчета и така си изгаряли хранопровода или ослепявали.

Ама така е, там още не е дошла демокрацията и хората не са се изнежили.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във