Банкеръ Weekly

Съдби

Принципите на Пабло Исла

Пабло Исла е шеф на компанията Inditex, включваща брандовете Zara, Bershka, Massimo Dutti и др., и оглавява за втора поредна година рейтинга на стоте най-добри генерални директори в света на Нarvard Business Review. Нещо повече, той фигурира в класацията ежегодно от 2013-а насам. Самата Inditex, която Исла управлява вече 13 години, е постоянен участник в списъка на най-големите компании на Forbes с пазарна капитализация от 99.5 млрд. долара.

За компанията

Ще видите, че целият ми живот ще премине в Inditex.

Имаме плоска структура, всъщност нямаме дори управителен съвет. Хората са свободни да вземат сами решенията си след обсъжданията.

Нашият бизнес модел е пълна противоположност на традиционния модел.

Колкото по-голяма е една компания, толкова повече инвестира в технологиите,толкова повече възможности има за иновации и по-голяма склонност към глобализация.

Никой бизнес модел не остава безупречен завинаги, Inditex не е изключение от правилата.

Пълната подкрепа на основателя и на борда на директорите позволява да изграждаме плановете си в перспектива, вместо да преследваме краткосрочната печалба.

Да бъдеш генерален директор на Inditex е най-вълнуващото нещо, което можете да си представите.

Всеки ден Inditex се сблъсква с неща, които трябва да се подобрят. Това ни стимулира и ни държи на повърхността.

За модата

Модата се мени постоянно. Страстта към нея расте в целия свят. Това до голяма степен е свързано с интернет и социалните мрежи, хората знаят все повече за модата в различните държави в света.

Модата стана по-глобална, днес всеки е наясно какво се случва в света. 

Нямаме някаква вълшебна формула за успех. Просто реагираме на данните през сезона и в крайна сметка предлагаме на клиентите си мода. 

Вместо да разработваме нова колекция много преди сезона, а след това да изясняваме дали това се харесва на клиентите, или не, опитваме се от самото начало да разберем какво ще им допадне. 

Всеки сезон създаваме колекция от нулата. Нашата корпоративна култура е ориентирана към творчеството и рисковите решения.

За правилата

Щастието, както и успехът  ще дойдат при вас, ако престанете да ги търсите.

Съсредоточете се върху това да правите всичко добре. Не се оплаквайте от пречките по пътя си, концентрирайте се върху тяхното преодоляване.

Уважавайте хората като най-важния актив на компанията си.

Вие трябва да се развивате и никога не бива да се повтаряте.

Подхранвайте предприемаческия си дух, нека той бъде винаги такъв, сякаш започвате първия си бизнес.

И досега обръщаме внимание на всяка дреболия, както ако бяхме малка компания.

Влизането на Испания в Европейската общност през 1986-а е най-доброто, което се е случило в историята на испанската икономика. 

Страстно обичам книгите, есетата и белетристиката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във