Банкеръ Weekly

Съдби

Предварително виновен

В окръжния съд на Лос Анджелис започна делото срещу личния лекар на Майкъл Джексън, Конрад Мъри. Той е обвинен в това, че на 25 юни 2009-а е дал на страдащия от безсъние певец смъртоносна доза силно действащи лекарства. В деня, когато започнаха слушанията, пред сградата на съда се събраха стотици почитатели на Джексън, които са напълно убедени във вината на лекаря.


Откривайки заседанието, прокурорът Дейвид Уолгрън заяви, че Мъри не е оправдал безграничното доверие на Майкъл Джексън и го е убил, макар и непредумишлено. В потвърждение на думите си обвинителят представи на съдебните заседатели аудиозапис от телефона на Мъри, направен няколко седмици преди смъртта на певеца. На него 50-годишният Джексън (или някой с подобен глас) разказва, завалвайки думите, какво незабравимо шоу е подготвил (премиерата на новата концертна програма краля на попа This Is It беше планирана за юли 2009-а). Това ще феноменално, - казва Джексън, който видимо се намира под въздействието на медицински препарати. - Когато хората си тръгват от моето шоу... искам да им кажа, че никога не съм виждал нищо подобно. Обвинението твърди, че записът е най-доброто доказателство за това, че Конрад Мъри е бил наясно с неблагоприятото въздействие на медикаментите върху Джексън.


Непредумишлено убийство

Според обвинителите последният ден от живота на краля на поп музиката е преминал по следния начин. Сутринта на 25 юни Джексън се намирал в спалнята на дома си, страдайки от безсънието, което го мъчело поне от два месеца. Използвайки проверени по време на лечението средства, в 10.40 Мъри дал на певеца няколко препарата със седативен ефект и силно действащото обезболяващо лекарство пропофол. След това докторът пристъпил към задачите си. Обадил се на няколко приятели и колеги, написал съобщение на застрахователя на Джексън, за да го убеди в превъзходното състояние на пациента си, и накрая, в 11.51, позвънил на своя приятелка. След петминутен разговор момичето усетило необичайно вълнение в гласа на Мъри, който затворил телефона.


Връщайки се в спалнята, докторът установил, че Джексън не диша и повикал асистента му Майкъл Уилямс. Той на свой ред се обадил на бодигарда на певеца, Алберто Алварес, с думите да се качи незабавно в спалнята. Телохранителят заварил Мъри в момент, когато той се опитвал да реанимира певеца, и то с една ръка. Когато Мъри разбрал, че опитите му да върне Джексън към живота са безполезни, той панически започнал да събира в чантата си флаконите с лекарства, които се намирали наоколо. Едва след това докторът наредил на бодигарда да извика Бърза помощ. Това се случило в 12.20 часа, 24 минути след като разтревоженият медик се сбогувал с приятелката си. Пристигналите лекари констатирали смъртта на певеца в 12.26. По-късно медицинската експертиза показала, че певецът е умрял от отравяне с пропофол в съчетание със седативните средства.


Престъпна небрежност

Показаната на заседанието във вторник (27 септември) снимка на починалия Джексън бе придружена от недвусмисления надпис Убийство. Обвинението настоява, че поведението на Мъри спрямо неговия пациент е нарушение на всички принципи на медицинската етика. Първо, докторът е знаел за реакциите на Джексън към пропофола и въпреки това е използвал лекарството, за да се бори с безсънието му всеки ден, в продължение на повече от два месеца. Второ, Мъри не се погрижил за оборудване, което да спаси живота на пациента в случай на усложнения. И накрая, той не съобщил на колегите си от Бърза помощ какви лекарства е приел Джексън малко преди смъртта си.


По данни на обвинението, за 80 дни, в периода от април до юни 2009-а, Мъри е поръчал общо 155 грама пропофол. Което означава, че дневно е давал на пациента си почти два грама от препарата. Прокурорът предложи това число да се сравни с показанията на Мъри, който призна пред полицията, че от време на време е давал пропофол на Джексън, но ограничавал дозата до 25 милиграма.


Версията за недобросъвестността на Мъри бе потвърдена и от хореографа на певеца, Кени Ортега. Той разказа, че през последните дни от живота си Джексън изглеждал потиснат, говорел несвързано и страдал от пристъпи на студ и страх. Когато Ортега споделил притесненията си с Мъри, той го посъветвал да не му се бърка в работата.


Версията на защитата

Защитата на лекаря обаче има своя версия за случилото си. Адвокатът Ед Черноф твърди, че Джексън е злоупотребявал със силно действащи лекарства без знанието на Мъри, за да бъде във форма, докато се подготвя за предстоящите концерти. Докторът, който бил в приятелски отношения с пациента си, се опитвал безуспешно да се бори с пагубното му пристрастяване.


Според защитата в деня на смъртта си Джексън се възползвал от краткото отсъствие на Мъри и приел на своя глава седативни препарати и доза пропофол, която може да приспи шестима. Тази доза убила певеца на място. По думите на адвоката Джексън умрял толкова бързо, че Мъри дори нямал време да затвори очите му. Черноф заяви още, че съдебните заседатели едва ли могат да преценят лекарските качества на когото и да било, защото не са специалисти по медицина.


Ако заседатели преценят, че Мъри е виновен, той може да отиде за четири години в затвора и да бъде лишен от правото да упражнява професията си. Но какво и да е решението на съда, лекарят вече има армия от врагове в лицето на феновете на Джексън. Пред сградата на съда се явиха стотици меломани, убедени във вината на медика. Те дойдоха със слънчогледи (любимите цветя на певеца) и викове Убиец!.


По-лошото за Мъри е, че неблагосклонно настроени към него хора има не само пред сграда на съда, но и в заседателната зала. По данни на таблоида The Sun осем от 12-те съдебни заседатели, попълвайки анкетата преди началото на процеса, признали, че са или някога са били поклонници на Майкъл Джексън. А сред онези, които възнамеряват да посещават постоянно заседанията, са бащата на Майкъл, Джоузеф Джексън, сестрите и братята на певеца. Процесът срещу Конрад Мъри може да продължи от четири до шест седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във