Банкеръ Weekly

Съдби

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО Е КАПИТАЛИТЕ ДА БЪДАТ ДОКАРАНИ ТУК

Извънредният и пълномощен посланик на Великобритания Ричард Стаг пред в.БАНКЕРЬ

Ваше превъзходителство, преди около два месеца се навършиха две години, откакто дойдохте тук като посланик. Как бихте обобщили впечатленията си от България и българите след това време?

- Много разнообразни. Още повече че аз съм живял в България и преди, от 1979 до 1982 година. През тези две години забелязах сериозна промяна в България. През 1998 г. бе силно чувството, че нещата тръгват напред, тогава бе минало малко време след дълбоката криза в началото на 1997 година. Изобщо тогава имаше може би по-широка подкрепа за правителството, доколкото хората помнеха по-добре кризата. Сега мисля, че те до голяма степен са я забравили и са започнали да критикуват правителството, както например се прави това в Англия. Сега те не се задоволяват с това, че всичко е хубаво, защото няма криза. Те казват, че всичко не е хубаво, тъй като го няма стандарта на живот, характерен за Централна и Западна Европа. Това е нещо, което прави силно впечатление.

Мисля, че българите изобщо имат големи възможности. Тук действа много силна образователна система с големи традиции. Има и фирми, които могат да работят на световно ниво. В същото време обаче не са много фирмите, които разполагат с добър мениджмънт и които се стремят да се доближат до световното ниво. Понякога, според мен, се забелязва липса на самочувствие у българите, доколкото страната ви е преживяла немалко трудни периоди през ХХ век.

Има области, в които светът не разбира ясно с какво разполага България. Няма реклама. Това е особено важно с оглед на чуждестранните инвестиции. Въпреки напредъка у вас през изминалите две години липсват инвестиции и голямата причина според мен е, че чуждестранните инвеститори не познават България. На пазара за инвестиции има силна конкуренция. Предизвикателството за България и правителството е да направят така, че капиталите да дойдат тук.

Само липсата на реклама ли е причината? Защо такава британска фирма като Водафон я няма в България?

- Има търг за нов GSM-оператор и Водафон участва в него. Разбира се, не само липсата на реклама е причина в България да не идват повече инвестиции. Мисля, че ако е допусната грешка по отношение на инвестициите, тя е, че липсва разбиране колко е трудно да се привличат капитали в България в период, когато през страната мина криза, след това дойде икономическата криза в Русия, а след нея военната в Косово. Тези събития повлияха срещу идването на чуждестранни инвестиции.

За тази грешка правителството ни може би само си е виновно. Когато дойде кризата в Косово, то твърдеше, че тя нямало да се отрази на България. Това бе немислимо.

- На правителството никак не му беше лесно тогава. Но тук можеше да има повече чуждестранни фирми и ако климатът бе по-благоприятен. В София имаше британски фирми, някои от тях даже откриха офиси. Но мина време, без да успеят намерят бизнес. Мисля, че някои биха останали в България, ако имаше по-положителен подход към тях от страна на българската администрация - централна или местна. Не искам до споменавам имена, но мога открито да кажа, че след малки промени можем да видим в България повече британски фирми.

Като Интърнешънъл Уотърс?

- Да, тя е нашият голям успех през изминалите две години. Но ще има и други фирми, които вече са били тук, но не са останали на българския пазар. А за вашето правителство би било полезно да определи, че пръв приоритет е търсенето на инвестиции. Те могат да направят много важни неща за една страна в преход. Бях в Унгария преди няколко дни и според мнозина там най-големият фактор за промяната и за успешния преход е било количеството на чуждестранните капитали, наличието на чужди адвокати и консултанти.

Предстои премахване на шенгенските визи за българите. Защо Англия и Ирландия не подписаха шенгенското споразумение? Падане на краткосрочните визи за другите страни в ЕС ще облекчи ли пътуванията на българите до Англия?

- Е, добре! Простият отговор на вашия въпрос е, че ние с Ирландия сме островни държави. Поради това от векове сме имали различен подход към емигрантите в сравнение с нашите съседи в Западна Европа. Освен това Англия е много гъстонаселена. Причината да има безпокойство сред британското население е опасността да има още хора, които ще искат да живеят на нашия малък остров. Това може да изглежда странно в България, където населението не е така многобройно и има свободно място. В Англия обаче е факт. Не искаме също да има крайни движения срещу емиграцията. Засега такива движения у нас се подкрепят от 0.2 на сто от избирателите...

Но въпреки това в Англия има убийства на емигранти.

- Да, имаше убийства и това наистина е проблем. Но все пак няма масови ксенофобски политически движения. Така или иначе, за нашето правителство е важно да има ефикасна система на контрол върху границите, за да се покаже на хората у нас, че няма причина за безпокойство. Но да се върна към визовия режим. В момента няма предложение за промяна в политиката по отношение на България. По принцип няма причина тя да не се промени. Но ние ще искаме да видим какво става след май следващата година, когато трябва да паднат шенгенските визи за българите. Да видим дали има проблеми, или, както се надявам, всичко ще бъде наред. Ако няма проблеми, това ще бъде много положително. Но сега не мога да заявя, че има промяна в нашата политика.

Как мислите, от гледна точка на Великобритания добре ли е, че един ден България ще влезе в ЕС?

- Да, добре е. Ние сме убедени, че в Европа имаше ненормална разделителна линия, прокарана през 1945 година. Имаме интерес - не само морален, но също политически и икономически, да се сложи край на това разделение, да има единна Европа.

Когато говорите за интереси, може би моралният трябва да заема особено видно място. Великобритания и Чърчил изиграха сериозна роля в разделянето на Европа след Втората световна война.

- Добре, добре! Мисля, че това, което стана тогава, бе факт на международната политическа система. Оказахме се в положение Съветската армия да пристигне по-рано в България. Тогава разполагахме с ограничени възможности. Съжалявам, че България е преминала през 45 години на лошо управление с трагични последствия за вашето общество. Но не мисля, че цялата отговорност за това бе наша. За нас, да се върнем на общия въпрос, е важно не само от морална, а и от политическа и икономическа гледна точка континентът ни да е единен. И България ще заема едно от най-важните места на границата между Европа и Азия. В този малък свят, в който живеем, има голям натиск от Изтока в областта на наркотрафика, емиграцията, оръжията. Доколкото това са може би най-големите заплахи за нашите общества сега, България ще играе много важна роля. По тази причина работим близко с вашето Министерство на вътрешните работи. Там работи един англичанин, поддържаме връзки с митниците, с хората, които са по границата.

Как се води във Великобритания борбата с корупцията? Едва ли е нужно да обяснявам защо ви задавам този въпрос.

- У нас в това отношение има няколко предимства. Системата на държавната администрация е създадена преди горе-долу 150 години, след Кримската война. По време на тази война в Англия се появило дълбоко безпокойство, че администрацията не действа както трябва. След войната настъпили големи промени. Оттогава и досега действа същата система. С малки изменения, разбира се. Това е едното предимство. Второто е, че в нашата администрация има култура на прозрачност. Тя не е перфектна, но съществува. Има и ясна система на отговорност на министрите към парламента. Въпреки това има и проблеми. С финансирането на политическите партии, например. Затова сега, ако една политическа партия получава пари, трябва да каже ясно откъде идват. Включително и когато става дума за преводи от чужбина...

Британски партии могат да получават пари от чужбина?

- Могат, но трябва да посочат много ясно подробностите. Освен това има таван - 5000 лири от един донор. Донорството за политическите партии е една безкрайна борба. Защото винаги се намират хора, които искат да ги корумпират. Те смятат, че това е нормално и непрекъснато търсят нови начини да го правят. Освен това у нас има доста ясна информация за финансовото положение на политиците. Това е нещо по-ново, от 10-15 години.

Кое най-хубавото и най-лошото за вас като посланик тук?

- Труден въпрос, чакайте да помисля. Може би едно от най-хубавите неща за мен са отношенията ни с Министерството на социалните грижи. Те са много полезни и ефикасни. Първо, на равнище самото министерство. Чувствам, че там имаме партньори, които разбират нашия начин на мислене и с които можем да работим ефикасно. Второ, много ефективно е сътрудничеството в областта на социалните домове, решаването на проблеми на сираци, на малцинства. Така е, защото има подобни проблеми и в Англия.
Най-лошото? По-скоро бих говорил за най-тъжното. Аз се интересувам от икономическите въпроси и смятам, че по принцип трябва да има много повече британски инвестиции в България. Надявам се да мога да направя повече в тази област. Насърчихме много фирми да дойдат тук, но по различни причини, включително свързани и с българската страна, не се получи, както исках.

Интервюто ви, стана дума за това, ще бъде публикувано в навечерието на Коледа. Как празнуват Коледа в Англия?

- За нас това е семейно събитие. Миналата година се събрахме тук 19 души. Ние, майката на моята съпруга, двете й сестри, брат й, техните семейства. Бяхме осем възрастни и 11 деца. Ужасно... Не, чакайте, чакайте, не беше ужасно, беше много хубаво! Всички си раздават подаръци, за нас Коледа е празникът на подаръците. Празнуваме от 24 декември до 2 януари. Това може би не е много добре от гледна точка на пазарната икономика. Но има моменти, когато всички трябва да почиват. Лошото е, че през декември в Англия няма сняг, това е голямо предимство за България. Въпреки че тази година и у вас няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във