Банкеръ Daily

Съдби

Предизвикателство към брокерите на Уолстрийт

Владимир Тенев и Байнджу Бат.

"Без комисионна търговия спрете да плащате до 10 долара за търговия!” Това е било написано. И един бутон за регистрация с посочен мейл, за да се наредиш в списъка на чакащите да получат продукта, когато стане готов. 

Звучи като приказка, но създаването на компанията за 5.6 млрд. долара, предложила електронен продукт за борсова търговия, започва през есента на 2013-а. "Спомням си ясно, че беше петък вечер. Работихме по подготовката за пресконференцията, на която щяхме да обявим приложението за борсова търговия без такси и комисиони... Прибирам се у дома, сутринта в събота се събуждам и отварям Гугъл Аналитик! Боже! Вече 600 души са проявили интерес", превърта лентата на спомените пред "Бизнес Инсайдър” Владимир Тенев - българинът, направил заедно със съдружника си Байнджу Бат въпросната компания. 

Успехът се подготвя от Hacker News. Третата новина в онлайн медията е: "Robinhood - Свободна търговия с акции."

Да напишат за теб в Hacker News е нещо като сън мечта на всеки програмист и инженер в Силициевата долина. В действителност тогава има само сайт. Продуктът още не е готов - той ще се появи близо година и половина по-късно през март 2015-а. Но през първия ден вече има записани 10 000 кандидати, първата седмица стават 50 000, а първата година - 1 милион.

Стремителният старт се дължи на няколко неща: световната финансова криза, в която немалко хора от средната класа загубиха много пари; от обещанието за безплатен продукт (той наистина е такъв); от удобството му. Според Тенев основната грешка на много предприемачи е, че се фокусират главно върху намирането на финансиране, докато би трябвало погледът им да е по-всеобхватен. Втората грешка, която направили със съдружника си, но успели да я поправят, е, че първото им приложение било наблъскано с всякакви други функции - рейтинги на акции, имейли, потребителски профили и клиентите се чудили с какво е по-различно то от другите и за какво да го използват. С течение на времето обаче успяват да направят много прост, много разбираем продукт, който "хората успяха да го схванат и усвоят веднага".

Предизвикателството към едрите акули на финансовите борси е очевидно. От една страна, тържището вече не е онова място, познато от филмите на Холивуд и от репортажите по медиите - зала с електронни табла и тълпа викащи и ръкомахащи брокери. Днес силата на една брокерска фирма се измерва със силата на електронната обработка на информацията, с компютърните програми, които ползва, а не толкова с уменията на брокерите. От друга страна, както споделя Тенев, хората са свикнали с един дълъг процес за създаване на финансова сметка, който може би ще ти отнеме две или три седмици, за да си купиш първите ценни книги. А с мобифонното приложение това става за не повече от двадесетина минути. Без таксите и комисионите, прибирани от посредниците по веригата. Двамата съоснователи на компанията са горди с това, че досега са успели да спестят на клиентите си почти милиард долара! Големите онлайн брокерски агенции Е-Trade и Charles Schwab също усетиха конкуренцията и намалиха таксите си.

Robinhood е първата, която предлага такава услуга. Забележителното е, че клиентите й - вече почти 4 млн., са на възрастта на нейните създатели - около 30-годишни. И правят повече покупки, отколкото продажби. А с обявената през януари платформа без такси Robinhood Crypto  стартъпът вече конкурира и лидера в момента на криптопазара Coinbase, чиито комисиони варират между 1.5 и 4 процента.

Компанията печели от лихвите по сумите на откритите при нея финансови сметки за борсова търговия. Вероятно именно това обвързване на заемните услуги и борсовата търговия вдигна така високо цената на Robinhood, която успя да привлече толкова милиарди.

Владимир Тенев, или Влад, е в САЩ от четиригодишна възраст. Родителите му отиват зад Океана в зората на демокрацията у нас. (И двамата дълги години работят в Световната банка, а сега баща му преподава в елитни американски университети). Завършва математика в Станфорд. "Форбс“ нареди българина в класацията си "Топ 30 под 30 години" за най-успешните млади финансисти, банкери и брокери за 2016-а.

Влад - Владимир Тенев, е поредният в списъка след Борис Македонски, създал магнитно-абразивните методи за обработка на металите (японската космическа програма ползва за лагерите негова технология), след Румен Аврамов с безстепенната му автоматична скоростна кутия, харесана от "Пежо" и от "Тойота", и така нататък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във