Банкеръ Weekly

Съдби

Показна присъда

В САЩ обявиха най-строгото наказание за търговия с вътрешна информация

Федералният съд на Манхатън призна Радж Раджаратнам, собственик на хедж фонда Galleon Group, за виновен в използване на инсайдърска (вътрешна) информация и го осъди на 11 години затвор. Въпреки твърденията на самия милиардер, че е използвал само официално достъпни данни, съдията му даде най-строгата присъда в цялата история на процесите срещу търговци и потребители на вътрешна информация в САЩ.


Ние просто сме длъжни да унищожим този ужасен вирус, обхванал цялата финансова система, заяви съдията при произнасянето на присъдата. Това решение е равносилно на доживотна присъда, коментираха на свой ред адвокатите на милиардера след края на заседанието.


Кралят на Уолстрийт

nbsp;


Радж Раджаратнам винаги е казвал, че името и фамилията му се превеждат като крал на кралете. Основател на един от най-могъщите американски фондове и притежател на състояние от 1.8 млрд. долара, Раджаратнам наистина се чувстваше като истински крал на Уолстрийт. Радж произхожда от богато семейство - баща му е бил управител на шивашка фабрика в Шри Ланка. Милиардерът обичал да шокира американските си приятели със страшни истории от детството си, когато семейството му било принудено да се спасява от гражданската война, обхванала родината му.


Раджаратнам завършва английски колеж, а по-късно получава магистърска степен от Уортънската бизнес школа към университета на Пенсилвания. Бъдещият милиардер изучава изкуството да инвестира в известната компания Needham amp; Co, специализирана в банкови вложения. В епохата на информационния технологичен бум Раджаратнам забогатява стремително, като работи с инвеститори, влагащи парите си в американската Силиконова долина.


През 1997-а Раджаратнам става притежател на собствена компания - Galleon Group. Подчинените му разказват, че той винаги знаел повече от собствените си анализатори за финансовите потоци, минаващи през компанията. В Galleon Group не жалят парите - всеки четвъртък например служителите на офиса ползват услугите на масажисти, а за отпразнуването на десетия рожден ден на компанията Радж наема цял остров за една седмица, което му струва 250 хил. долара. Според слуховете на острова мениджърите на компанията били забавлявани от една от най-известните стриптийз групи в САЩ.


Лицето на съвременния инсайд

nbsp;


Това, че мениджърите на Galleon Group се занимават с търговия на вътрешна информация, е известно на правоохранителните органи от 2007-а. Подозренията възникват в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), докато проверяват документите на компанията. Впоследствие ФБР събира доказателства по делото срещу Раджаратнам въз основа на неговите телефонни разговори и на есемес кореспонденцията му. Което логично води до предявяване на обвинения през 2009-а.


По данни на следствието милиардерът получавал вътрешна информация от мениджъри и търговци на множество фирми, която после продавал или използвал в свой интерес. Сред компаниите са лидери на американския пазар като Goldman Sachs, Intel и IBM. Обвинението успя да докаже, че Раджаратнам е спечелил по този начин около 72 млн. долара. Процесът продължи над три години, докато накрая, през май 2011-а, съдът призна Раджа Раджаратнам за виновен в използване на инсайдърска информация. А на 13 октомври тази година федералният съдия Ричард Холуел произнесе окончателната присъда.


Прокурорът, който нарече милиардера лицето на съвременния инсайд, поиска 19.5 години затвор за Раджаратнам. Съдията смекчи искането на обвинителя предвид благотворителната дейност на подсъдимия и лошото му здравословно състояние. Въпреки това 11-годишната затворническа присъда на Раджаратнам си остава най-строгата от началото на процесите срещу инсайдъри в САЩ и Европа. Освен престоя зад решетките милиардерът ще трябва да плати 10 млн. долара глоба и 58.8 млн. долара като компенсация за причинени загуби.


Присъдата може да се окаже смъртоносна за 54-годишния милиардер, който страда от диабет, високо кръвно налягане, бъбречна недостатъчност и се нуждае от присаждане на бъбрек. Тъй като Раджаратнам е осъден на много години затвор, той няма да може да ги прекара на някое от местата за излежаване на наказанието с общ режим, където попадат повечето икономически престъпници. Съдията Холуел поиска милиардерът да бъде въдворен в затвора за тежкоболни осъдени Бътнър в Северна Каролина.


Правилен сигнал

nbsp;


Строгата присъда на Раджаратнам предизвика възмущението не само на адвокатите на милиардера. В подкрепа на Раджа се изказаха много американски юристи. Професорът по право от Нюйоркския университет Антъни Собино коментира за Bloomberg, че не разбира жестокостта на съдебното решение, тъй като Раджаратнам не е извършвал насилствени престъпления. Той не е терорист и не е търговец на наркотици, пък и досега не е съден, заяви професорът пред агенция Bloomberg.


По данни на The Wall Street Journal до 2009-а средното наказание за използване на вътрешна информация е било в размер на три месеца затвор. При това половината от осъдените успели да избегнат престоя зад решетките, докато сега 80% от присъдите за подобни престъпления са свързани с лишаване от свобода.


Западните медии вече изказаха предположения, че строгата присъда е правилният сигнал към Уолстрийт. Неговият смисъл е, че епохата, когато търговци и банкери можеха да си играят със закона, завършва и държавата възнамерява да контролира по-добре финансовия пазар, както и да наказва по-строго борсовите нарушители. Затова настоява и американският избирател, който е уморен от икономическата несигурност и обвинява банкерите и борсовите търговци за сегашната криза.


Коментарите под новините за присъдата на милиардера само потвърждават изводите на журналистите. Единайсет години са недостатъчно, Такива като него и банкерите вредят на икономиката и трябва да понесат отговорност за това, Американското правосъдие за престъпления във финансовата сфера е направо смешно, пишат читателите на западните издания.


Сега вече и обикновените граждани би трябвало да се убедят, че банкерите и търговците също се наказват с цялата строгост на закона. Суровата присъда срещу 54-годишния болен милиардер обаче едва ли ще помогне за въвеждането на ред на финансовите пазари в САЩ и Европа.


nbsp;


Бътнър се счита за затвора на най-големите престъпници на съвременността и на международни терористи. В него например излежава присъдата си създателят на най-голямата в историята на САЩ финансова пирамида Бърнард Мадоф. Там се намира и Омар Абдел Рахман, с прозвище Слепия шейх, организатор на взрива в Световния търговски център в Ню Йорк през 1993-а. В Бътнър е лежал и лидерът на престъпна групировка от Генуа Винсент Джиганте, която се прочу в САЩ с изключителната си жестокост.


nbsp;


През септември 2011-а съдът изпрати за 10 години в затвора Цви Гофър, бивш сътрудник на хедж фонда Galleon Group. Заедно с него бяха осъдени брат му Емануел Гофър и съоснователят на компанията Incremental Capital Майкъл Кимелман. Те получиха съответно три и две и половина години затвор. И тримата бяха признати за виновни в търговия с вътрешна информация. В решението на магистратите се казва, че осъдените са платили подкупи в размер 30 хил. долара за получаване на секретна информация от юридическата фирма Ropes amp; Gray LLP, засягаща сделки на редица компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във