Банкеръ Daily

Съдби

Подводните камъни на плажния етикет

Едни заемат най-добрите места рано сутрин, други идват само за да си хапнат. Под слънчевите лъчи на плажа виреят всякакви почиващи, включително недотам приятни. Журналистката от  Die Welt Кордула Дикман е съставила своеобразна класификация на летовниците, които всяка година окупират крайбрежията на езера, морета и океани.

Първата група е на т. нар. пуристи, които идват на плажа с малко багаж. Кърпите и принадлежностите им за къпане са напълно достатъчно и обикновено са подредени на спретната купчинка. Тези летовници обичат да плуват на дълги разстояния, толкова дълги, че понякога отнасят вещите им там, където се пази всичко загубено и забравено. Те определено са най-приятните съседи, когато се борим за място на пясъчната ивица.

Представителите на друга група "непрекъснато резервират място". Те пристигат с невероятно количество плажни матраци, кърпи и заемат територия, колкото двор на къща. В някои хотели страстта към "резервацията" всяка сутрин води до разгорещени състезания, кой ще грабне най-добрия шезлонг. 

Следващата група е на онези, които "хвърлят сянка". Открили сте великолепно място на плажа с изглед към морето, небето, планината... Но радостта продължава точно до момента, в който на плажа "цъфва" семейство с детски колички, кошници за пикник, кофички и лопатки, гумена лодка и чанта с принадлежности за преповиване. Нещата изглеждат сякаш фамилията е започнала преместване. Но и това може да се преглътне, ако не бяха гигантските плажни палатки, които отнемат всички шансове за всякакви изгледи. Затова има плажове, където подобни съоръжения са забранени.

Отделни летовници могат да бъдат отнесени към категорията "безцеремонни". На тях не им пука, че режат ноктите си точно до кърпата на съседа, какво толкова - нали са сред природата. В интернет пък е публикуван видеоклип, на който се вижда как една дама премахва космите на краката си, седейки на ръба на хотелския басейн, в който весело се плацикат дечица.

Следващата група са "позьорите", които обикновено се отличават с безупречен тен на тялото, микроскопични бански и слънчеви очила. Тяхното "естествено местоположение" е до водата, където всички може да ги видят и те могат да виждат всички. Затова пък избягват да плуват - току-виж им се развалила прическата. Към тази група принадлежат и "високоговорителите", чиито гласове озвучават целия плаж. 

И накрая са "вечно гладните". Те не ходят на кино без пуканки и на плаж без пържени картофи плюс сладолед, за да компенсират двете калории, загубени във водата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във