Банкеръ Weekly

Съдби

"Петролния Бог" се умори

Прочутият търговец на нефт Андрю Хол, получил сред участниците на пазара прозвището "петролния Бог" заради умението му да предугажда ръста на петролните котировки, закрива флагманския си хедж фонд Astenbeсk Capital с активи от 1.4 млрд. долара. Това съобщи на 3 август агенция Bloomberg, а по-късно американският телевизионен канал CNBC потвърди информацията. 

Източници на агенцията разкриха, че само през юни 2013-а загубите на Astenbeck Capital са били 30 на сто. По данни за 2015-а стойността на активите, управлявани от хедж фонда, са намалели с 35%, но Хол продължава да залага на повишаване на цените на нефта. В средата на 2016-а той предрече, че те скоро ще достигнат сто долара за барел. В началото на тази година пък уверяваше, че намаляването на добива в Русия и Саудитска Арабия ще доведе до ръст на цените. Само че тези прогнози не се сбъднаха, тъй като добивът на шистов петрол в САЩ нарасна, а Либия и Нигерия възобновиха производството си след прекъсването, предизвикано от вътрешни безредици и гражданска война.

През юни 2017-а Хол призна, че е сгрешил. В писмо до инвеститорите той резюмира, че световният петролен пазар се е "влошил съществено" и че цените на нефта в близко бъдеще ще са на равнището от 50 долара за барел или по-ниско. От началото на годината котировките на марката Brent спаднаха с 22 на сто, достигайки минимума си през юни. Сега те са се увеличили малко, но не надхвърлят 52 долара за барел.

"Аз съм в шок. Това е краят на една епоха. Хол е един от топ търговците на петрол за всички времена", казва мениджърът на базирана в Лугано Dogma Capital SA, Данило Онорино.

Според резултатите за 2016-а Astenbeck Capital все още бе сред най-големите фондове, ориентирани към стоковия пазар, заедно с Cumulus Fund (1.9 млрд.), Blenheim Capital (1.5 млрд.) и Andurand Capital (1.3 млрд. долара). При все че през 2012-а бяха закрити най-малко десет негови големи активи в областта на природните ресурси, включително и Clive Capital LLP и Centaurus Energy LP.

Анди Хол се прочу в началото на 2000 г., спечелвайки милиарди за Phibro (енергетичното подразделение на Citigroup). През 2002-ра, когато цените на суровината не надхвърляха 30 долара за барел, той бе сред първите, които предсказаха резкия им ръст заради бума на енергоносителите в Китай. Хол донесе на Citigroup печалба от 800 млн. долара през 2005-а и още около 1 млрд. през 2008-а, когато цените на петрола нараснаха до 147 долара за барел, а след това рухнаха.

Прозвището "петролния Бог" американецът получи през 2008-а заради бонуса от 100 млн. долара, който трябваше да му изплати Citigroup. Година по късно Citi продаде подразделението си Philbro на  Occidental Petroleum за 250 млн. долара. А през 2016-а  Phibro бе придобито от Simon Greenshields.

Сега Андрю Хол е на 66 години. Двамата с жена му са признати колекционери на произведения на изкуството. Те притежават над 5 хил. шедьовъра, включително и картини на Анди Уорхол. Част от колекцията им е представена в немски замък с хилядолетна история, който Хол купи през 2006-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във