Банкеръ Daily

Съдби

Папа Франциск ще получи у нас чипровски килим и картина

Чипровски килим и картина с изглед на площада и църквата "Пресвето Сърце Исусово" в Раковски, са част от подаръците, които Светият отец ще получи при визитата си у нас през май тази година.

Посещението на папата в България на 5 и 6 май е част от Балканската му обиколка, която включва още Македония и Румъния. Това каза за БТА отец Димитър, свещеник на католическата църква в Пловдив "Свети Дух" след посещението си във Ватикана.

Според отец Димитър изборът на подаръка от Чипровци никак не е случаен. Там, по думите му е създадена първата католическа общност у нас, въпреки, че там вече няма католици. Килимът ще се изтъче специално за случая и на него ще бъде изобразено логото на посещението на папата у нас. Визитата на Негово Светейшество в България ще мине под знака на мира, каквото е и мотото му - "Мир на земята". 

Посещението в Рим бе свързано с подготовката на литургическите моменти, с които съм натоварен у нас, добави отец Димитър. Голямата литургия у нас ще бъде отслужена в София на 5 май, а в Раковски - в църквата "Свето сърце Исусово", децата от католическите общности в страната ще приемат първо причастие. След това Негово Светейшество ще се срещне със свещеници, католически монахини и богомолци в храма "Свети Архангел Михаил" в кв.Секирово. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във