Банкеръ Weekly

Съдби

Падането на Уудфорд от Olympus

Японският производител на оптика Olympus уволни първия в своята история главен изпълнителен директор от чуждестранен произход - Майкъл Уудфорд. Ръководството на компанията твърди, че назначеният през април тази година британец не се спазвал правилата на корпоративната култура и не искал да се съобразява с вече наложените методи на управление на корпорацията. Според Уудфорд обаче причината за оставката му са неговите опити да изясни детайлите по някои сделки.


Глобалните цели


Olympus съобщи за назначаването на 50-годишния Майкъл Уудфорд на поста шеф на компанията на 10 февруари тази година. В информацията за медиите бе отбелязано, че решението е прието в съответствие със стратегията за развитие на корпорацията от 2011 до 2015 година. Една от задачите, записани в документа, е повишаването на конкурентоспособността на глобалния пазар.


Майкъл Уудфорд започва кариерата си в британската дъщерна фирма на Olympus - KeyMed. На 30-годишна възраст англичанинът става управляващ директор на медицинската компания, а после и член на съвета на директорите на Olympus Medical Systems Corp., която обединява производството и продажбите на медицинските системи Olympus. Уудфорд се прочува с това, че преустройва европейските отделения на японската компания. При това успява да намали съществено разходите.


На пресконференция, посветена на назначаването на британеца, председателят на съвета на директорите на Olympus Цуоши Кикукава отбеляза неговите делови качества: Уудфорд успя да консолидира успешно бизнеса ни в Европа, въпреки особеностите на пазара. Тогава Кикукава изрази увереност, че опитът на новия директор ще послужи на компанията за още по-успешното й развитие на глобалния пазар. В същия ден, на 10 февруари, акциите на Olympus на Токийската фондова борса поскъпнаха с 4.5% - до 2563 йени за всяка. При това японската корпорация понижи прогнозата за оперативната печалба с 9.4 на сто - до 48 млрд. йени (582.8 млн. долара). Тогава от компанията съобщиха, че причината за преразглеждането на резултатите е силната йена, която ударила по доходите на износителите, и нарасналата конкуренция на пазара за продажби на цифрови фотокамери.


Според резултатите за изминалата финансова година, която завърши през март 2011-а, чистата печалба на компанията е спаднала с 84.5% в сравнение със същия период на предишната година, а продажбите са намалели с 4.1 процента.


Съобщението за оставката на Уудфорд, който остана на работа в Olympus само половин година, изненада инвеститорите. Мнозина от тях считаха, че икономичният британец наистина е необходим на производителя на оптика. На 14 октомври (деня, в който чужденецът напусна корпорацията) цената на акциите на Olympus спадна със 17 на сто до 2052 йени за една, а на 17 октомври книжата поевтиняха с 24% - до 1545 цени за акция.


На пресконференция, дадена на 14 октомври, Цуоши Кикукава заяви, че британският директор не спазвал правилата на корпоративната култура и взимал решения, ръководейки се изключително от собствени съображения. По думите на председателя Уудфорд е стигнал твърде далеч: Надявахме се, че той ще успее да изпълнява задачи, които не са по силите на японските управленци... Уудфорд обаче не можа да разбере, че трябва да се съобразява с методите на управление, формирани в компанията в продължение на 92 години. Кикукава най-вече бил подразнен от това, че Уудфорд игнорирал мнението на ръководителите на отделните подразделения и раздавал заповеди на подчинените им.


Британецът вече опроверга повдигнатите обвинения. По думите му той си подал оставката, след като призовал председателя на съвета на директорите на компанията да се оттегли, посочвайки му сериозни грешки в управлението. Уудфорд заяви в интервю за The Wall Street Journal, че в продължение на три седмици преди оставката написал шест писма на Кикукава и заместника му Хисаши Мори, опитвайки се да си изясни подробностите около някои сделки. Уудфорд счита, че Olympus е изплатила необосновано завишени комисиони на неизвестни консултанти по сделката за придобиването на компанията Gyrus през 2008-а. Вниманието му било привлечено и от три поглъщания на японски компании, чиято стойност според него също била завишена. Не получих ясен отговор на нито един въпрос, уверява бившият директор. Уудфорд определи съобщенията, че е нарушавал корпоративната култура, като нонсенс: Националността тук няма нищо общо. Според него шефовете на Olympus просто се опитват да отвлекат вниманието от въпросите, които повдигнал в писмата си.


Сумите, изплащани на консултанти, за които говори Уудфорд, наистина не са никак малки, пише агенция Bloomberg , позовавайки се на отчета на външния одитор на Olympus - PriceWaterhouseCoopers. В него се казва, че в един от случаите комисионите били в размер на 687 млн. долара, което надхвърля една трета от сумата на цялата сделка - 2 млрд. долара. А според независими експерти комисионите би трябвало да са в рамките на 1 до 5% от сумата на сделката. Внимание заслужава и фактът, че един от консултантите, регистрираната на Каймановите острови AXAM Investments, през 2010-а била изключена от местния регистър заради неплащане на лицензионни такси.


Bloomberg отбелязва, че в подобни ситуации законодателството позволява компанията да бъде привлечена под отговорност за нарушения като фалшифициране на финансова отчетност и нарушаване на корпоративната етика. На свой ред Olympus би могла да даде бившия си директор под съд за разгласяване на конфиденциална информация. Както по всичко личи, корпоративният конфликт тепърва започва. Още повече че макар и лишен от глас, Уудфорд остава в съвета на директорите до следващата година, когато събранието на акционерите ще преразгледа неговия състав.


nbsp;


Японците наемат неохотно мениджъри от Европа и Америка на ключови постове в своите компании. Днес само три корпорации (освен Olympus), чиито акции се търгуват на японския фондов пазар, са предоставили висши постове на чужденци: Sony Corporation се оглавява от валиеца от американски произход Хауърд Стрингър, Nissan Motor работи под ръководството на бразилския ливанец Карлос Гон, а начело на компанията за производство на стъкло Nippon Sheet Glass стои американецът Крейг Нейлър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във