Банкеръ Daily

Съдби

Отказалите се от Фейсбук са по-щастливи от потребителите му

Хората, които не използват Фейсбук, се чувстват по-удовлетворени от живота си, съобщава Quarz. Това е установено от изследване на екип от Института  за изследване на щастието в Копенхаген. Изследвани са 1095 потребители на Фейсбук с цел да се проучи въздействието на социалната мрежа върху усещането за щастие. Открита е връзка между тях, но предстоят изследвания дали тя е трайна във времето.

Първоначално изследователите са анализирали обичайното поведение на доброволците във социалната мрежа. В резултат на това са установили, че за 94% от лицата посещението на мрежата е част от всекидневните им дейности. След това хората са разделени на две групи - контролна и експериментална. Първата е имала достъп до Фейсбук и го е потребявала по обичайния начин, а втората е трябвало да прекрати използването на социалната мрежа в рамките на седмица.

Резултатите в края на експеримента показват, че участниците в експерименталната група се чувстват по-удовлетворени от живота си. Данните на изследователите сочат, че 88% от "напусналите" Фейсбук са се чувствали "щастливи" в сравнение с 81% от лицата в контролната група.

Освен това, отказалите се от Фейсбук декларирали, че се наслаждават повече на живота, ядосват се по-малко и се чувстват по-ентусиазирани. В допълнение, експерименталната група отбелязва и увеличение в социалната си активност и удовлетворение от социалния си живот. В същото време обаче, при използващите социалната мрежа е установено, че вероятността да се чувстват стресирани е с 55% по-голяма.

Учените имат и предположение на какво се дължат резултатите в изследването. Според тях Фейсбук показва най-доброто в живота на потребителите. В резултат хората се фокусират върху това, което другите имат и затова се чувстват по-малко щастливи.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във