Банкеръ Daily

Съдби

Осло – зелената столица на кралството на фиордите

Зеленият град Осло, гледан откъм хълма Холменколен.
S 250 ae8f3d7a 563a 47ad 994c 074cb923f96a

За 13-а поредна година редакторите на Lonely Planet правят списък с десет града, които според тях са най-добрите места за посещение през 2018 г. Сред тях е и столицата на Норвегия.

Осло (на норвежки: Oslo - Ушлу), наричан между 1624 и 1925 г. също Кристиания (Kristiania), води началото си от около 1000 година и е столица от 1314 година. Над 605 000 човека живеят в този град. По своята площ от 454 кв. км Осло е една от най-големите столици в света. Градът е трети по големина на Скандинавския полуостров след Стокхолм и Хелзинки.

Центърът на града е разположен в края на едноименния фиорд Ослофиорд (стигащ до самия център на града - пред кметството), откъдето той се разраства и образува сравнително ясна U-образна форма. От общата площ на града 115 кв. км са достроени, а 7 кв. км са земеделски.

От 1901 г. в Осло се връчва Нобеловата награда за мир.

Осло е разположен в южната част на Норвегия. Заема дъговидния северен бряг на Ослофиорд. На юг, през теснините на Ослофиорд градът осъществява връзка с протока Скагерак, а оттам и със Северно море. На юг чрез Ослофиорд град Осло се свързва със Северно море, а от северната градът е обграден от зелени хълмове и Скандинавските планини. Бреговата ивица е силно разчленена. В границите му има 40 острова, най-голям от които е Малмоя.
Градът е богат на водни ресурси. Има 343 езера, сред които с размерите си се откроява Маридалсванет. То е и основен източник на питейна вода за голяма част от града. Въпреки че населението на града е относително малко в сравнение с останалите европейски столици, той заема необикновено голяма площ. Две трети от територията му е защитена заради намиращите се там паркове, гори, хълмове и езера. Тези зелени площи допринасят за чистият въздух и зеления вид на града.

Осло е един от най-скъпите градове в света. Въпреки това, цените за жилища са много ниски в сравнение с други добре развити държави. В същото време цените за вещи и услуги са едни от най-високите в глобален мащаб.

Осло е обслужвано от три летища. "Осло - Гардермоен" е основното летище, разположено на около 55 км североизточно от града. Летище "Сандефиорд - Торп" отстои на около 125 км от градския център в посока югозапад, на западния бряг на Ослофиорд. Летището е основната норвежка база на унгарската нискотарифна авиокомпания "Уиз Еър", както и база на основната норвежка нискотарифна авиокомпания Norwegian. Летище "Мос - Риге" е закрито от 1 ноември 2016 г., а повечето авиокомпании, които го ползват преместват дейността си на основното "Осло - Гардермьоен" (включително и "Раян Еър").

Трите летища са свързани с централната гара на Осло (Oslo sentralstasjon) с високоскоростни влакове на Flytog (акционерно дружество на Норвежките държавни железници NSB и националния авиопревозвач на Швеция, Дания и Норвегия - Скандинавски авиолинии SAS), както и с директни автобусни линии от централната автогара на Осло - Грьонланд (Grønland bussterminalen), разположена в непосредствена близост до централната гара.

Величествената шанца за ски скокове Холменколен, квартал на столицата Осло, е най-старата в света. Тук се провежда традиционният норвежки ски фестивал през месец март. Тук всяка година по традиция се провеждат и състезанията по биатлон. Норвегия е една от световните сили в този спорт.

Комплексът за северни дисциплини "Холменколен" е домакин на множество спортни събития преди и след Олимпиадата от 1952 г., в това число на няколко Световни първенства по биатлон и ски северни дисциплини (през 1930, 1966, 1982 и 2011 г.). Шанцата за ски скокове е ясно забележима от по-голяма част от кварталите в Осло и ресторантът разположен под нея е популярна туристическа дестинация.

Холменколен (на норвежки: Holmenkollen) е квартал на норвежката столица, Осло, носещ името на едноименния хълм, на който е разположен. В Холменколен се намират едноименният националнен ски център, включващ едноименната шанца, който е най-посещаваната туристическа атракция в Норвегия. В ски центъра, който включва и музей, ежегодно се провеждат състезания от световните купи по ски северни дисциплини, а през 2011 г. в него се провежда и световното първенство по ски северни дисциплини. Заедно със състезанията се провежда и ски фестивалът "Холменколен".

Осло има дългогодишна традиция да праща коледно дръвче (Коледна елха) на градовете Вашингтон, Лондон, Ротердам, Антверпен и Рейкявик. От 1947 година Осло изпраща 20-25-метрово дърво, което е между 50 и 100-годишно, във Великобритания. Това е израз на благодарност за помощта на кралството към Норвегия през Втората Световна война.

В Осло има Българо-норвежко дружество и българско училище. Българската православна община "Св. св. Кирил и Методий" е създадена през 1993 година. Православни богослужения се извършват в храма "Свето Благовещение" в Осло. 

Не една и две са забележителностите, които Осло предлага на пътешествениците. Тук е Паркът Вигеланд, с над 200 произведения на скулптура Густав Вигеланд, който е починал тук.  

Два от най-причутите музеи в Осло са посветени на морски приключения. В музея Фрам е изложен корабът "Фрам" на Фритьоф Нансен, с който е доближил Северния полюс, и корабът, с които Роалд Амундсен е стигнал до Южния полюс. Руал Амундсен е първият човек, посетил както Южния, така и Северния полюс. Музеят Кон-Тики, който отдава почит на Тур Хейердал (норвежки морски биолог с интерес към антропология), пази лодките "Ра" и дървения сал "Кон-Тики", с които пътешественикът прекосява Тихия океан през 1947 година. 

Кралският дворец (на норвежки: Slottet) в Осло е построен през първата половина на XIX в. като резиденция на норвежкия и шведския крал Карл III и се използва като официална резиденция на сегашния крал на Норвегия. Дворецът е проектиран от родения в Дания архитект Ханс Линстов (1787-1851 г.). Основите са положени през 1825 г., а самата сграда е завършена през 1849, когато на трона е Оскар I. През царуването на крал Олаф V от 1957 до 1991 г. на Кралският дворец не се правят ремонти и сградата е занемарена. Когато днешният монарх на Норвегия - крал Харолд V, започва проект за ремонт, той е спрян поради липсата на достатъчно средства, който са нужни, за да може дворецът да има задоволителен вид.

Обиколката може да продължите с Музея на викингите. В него са изложени оригинални кораби, каруци, шейни, сечива и други интересни предмети от епохата на тези древни жители на Скандинавия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във