Банкеръ Daily

Съдби

Оксфордският речник добави думите Grexit и Brexit

Учудващо, но факт - честото използване на новоформирали се думи налага обяснението им в речници. Точно същото се случи с нашумялата от скоро "Grexit", съобщава гръцкият вестник "Вима".

Може Гърция още да не е излязла от еврозоната, но терминът намери влезе в онлайн версията на Оксфордския английски речник. Освен него английският речник добави 1000 нови думи, които станаха популярни през последната година.

Обяснението на "Grexit" е следното: термин за потенциалното оттегляне на Гърция от еврозоната (икономическата общност, формирана от държавите в Европейския съюз, които използват еврото като своя национална валута).

Аналогично в престижното издание място намери и другата нова дума – "Brexit". Това пък е терминът за потенциалното или хипотетично излизане от ЕС на Великобритания.

В изданието място намират и други по-необичайни думи, за които едно "подсещане" не е достатъчно, за да се разбере смисъла. Така например "deradicalisation" е обяснена, като действие или процес на убеждаване на човек с крайни възгледи да възприеме по-умерени позиции.

В онлайн версията на Оксфордския английски речник място заеха и думи като YouTuber и Redditor. С тях се обозначават потребителите на съответните сайтове – Youtube и Reddit.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във