Банкеръ Weekly

Съдби

Номадският бизнес на Уейн Ман

Когато будилникът на 29-годишния Уейн Ман звънне, той не скача от леглото и не слага в движение вратовръзката си, за да се добере по-бързо до метрото. Вместо това става, обува късите си панталони, скача във фургона си и отива на обиколка в някой от американските национални паркове. "Събуждам се с очакването да видя нови места, където ме очакват нови приключения и събития. Това ме кара да се чувствам жив" - казва Ман.

Младият мъж е от новия тип предприемачи - т. нар дигитални номади, които печелят, докато пътуват из света. Двамата с приятелката му Хана започнали да пътуват в края на 2017-а и досега са изминали с фургона си Mercedes Sprinter над 25 хил. километра, посещавайки 11 щата.

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Vibes смята, че промяната на начина му на живот  го е направила по-продуктивен. Продажбите на стоките му в края на миналата година са достигнали 2 млн. долара. Уейн казва, че постоянното пътуване до нови места поддържа мозъка му бдителен, което на свой ред повишава работоспособността му. Технологиите и наличието на Wi-Fi позволяват на Ман и Хана да работят дистанционно и да управляват бизнеса си в Минеаполис, щата Минесота. По думите на младия мъж номадският начин на живот го е направил и по-дисциплиниран, и по-отговорен. "Ако работите на пълен работен ден, е много важно да спазвате структурата на работното време", обяснява Ман, който синхронизира своите часове за труд с тези на колегите си в Минесота, независимо на кой континент се намира.

По думите му за девет месеца пътешествия е спирал само осем пъти на платени паркинги. Наред с това е престанал да харчи пари за ненужни вещи. "Когато разполагате с едва 9 кв. м пространство, неизбежно сте ограничени в мястото за съхраняване на каквото и да било. Това ви принуждава да стигнете до минимализъм", казва Ман. 
Основната част от разходите на младия предприемач са за гориво, чиято цена е твърде различна в различните щати и зависи от изминатите разстояния. Другият му разход е  за хранителни продукти, които обикновено му струват по 12 долара на ден. Ман съветва онези, които обмислят подобен начин на живот,  за начало да ангажират фургон под наем и да проверят дали постоянното движение им харесва. "Наемал съм различни типове превозни средства, за да определя кое ме устройва най-много и какви удобства са ми нужни, за да бъда работоспособен и да се наслаждавам на пътешествията". Засега младият предприемач не възнамерява да се отказва от тях, а бизнесът му продължава да процъфтява.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във