Банкеръ Weekly

Съдби

Неприлични маневри

Срещу канадския премиер-министър Джъстин Трюдо е отправена  електронна петиция. Тя призовава правителството да отговори на обвиненията в сексуален тормоз, осъществен от Трюдо спрямо журналистката от канадското издание Creston Valley Advance преди 18 години. Тогава той е  бил учител, а предполагаемият инцидент се е случил на мероприятие за събиране на средства за благотворителна организация.

Бившата журналистка Роуз Найт не придава голямо значение на този епизод - по нейните думи Трюдо й се обадил на следващия ден, за да поиска прошка за прекалено ексцентричното си поведение. Но въпреки настояванията й да я оставят на мира  "петното" в репутацията на сегашния премиер очевидно не дава покой на политическите му противници. Именно те, и по-точно депутатът от консервативната партия Мишел Ремпел е  решил  да спонсорира публикуването на петицията. Автор на документа е никому неизвестният Крейг Роу от Бреквил, провинция Онтарио.

Вносителите на петицията отбелязват, че за петте години, през които Трюдо е член на либералната партия на Канада, четирима нейни членове са били принудени да я напуснат или да подадат оставка заради обвинения срещу тях за  сексуален тормоз. И настояват спрямо премиер-министъра да бъдат приложени същите мерки, които той е предложил за останалите членове на партията си и на правителството. Става дума за едно от първите вътрешни решения на Трюдо след поемането на поста - политика на "нулева толерантност" към сексуалния тормоз.

Премиер-министърът отказа да коментира електронната петиция. Официален представител на кабинета му съобщи, че администрацията няма какво да добави към изразената публично позиция на Трюдо по въпроса. Политикът отговори на журналистическите въпроси за отдавнашната случка през юли, когато събитието бе широко разгласено от световните медии. И основният му коментар не приличаше на оправдание: "Въпреки  че оттогава минаха 18 години, много добре си спомням този ден. Аз не извърших нищо нередно."

Според законодателството, за да бъде разгледана от правителството, петицията трябва да бъде подписана от 500 души до закриването й в интернет. Подобни документи може да съберат десетки хиляди подписи, а този конкретно  е подписан от над 3 хил. души за две седмици, откакто е в публичното пространство. Което означава, че след провеждане но необходимите заседания кабинетът трябва да даде отговор към средата на януари 2019-а.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във