Банкеръ Weekly

Съдби

Немска кръв за Холивуд

Служител на Kryolan в Берлин разлива най-популярния продукт на компанията.
S 250 acd68cf0 4f14 4f40 b56a e2dbad2af84a

В холивудските филми кръвта прилича на истинска до такава степен, че понякога зрителите ги побиват тръпки. Но приликата не е единственото изискване към изкуствената течност. Освен всичко друго тя трябва да се измива лесно от дрехите и декора. Именно такава "субстанция" доставя на кинематографистите берлинската фирма за декоративна козметика Kryolan.

Семейното предприятие съществува от почти 70 години. Компанията произвежда над 5 хил. различни продукти, като се започне от червила, кремове, лосиони и  театрален грим и се стигне до изкуствени мигли и изкуствена кръв, която купуват не само немските киностудии, но и Холивуд.

Всичко започва три месеца след края на Втората световна война, когато младият берлинчанин Арнолд Лангер решава да  произвежда течен сапун. Тогава той го разливал в бурканите и бутилките, които клиентите носели със себе си. По-късно Арнолд завършва химия и двамата с партньора му Хайнц Краузе основават фирмата Kryolan.  Днес тя е смятана за една от водещите световни производители на козметика, грим, изкуствени бради, мустаци и други атрибути за театъра и киното. Впрочем берлинската компания изработва и камуфлажен грим по поръчка на военните от различни държави. Холандците  например купуват маслинова боя за маскировка в гората, а турците грим с пясъчен цвят - за камуфлаж в пустинята. Освен това Kryolan предлага препарати за имитация на белези и рани, както и синтетична кожа, която трудно може да се различи от истинската.

Основателят на фирмата Арнолд Лангер почина през февруари 2018-а на 97 години, като до последно участваше в управлението на бизнеса. Сега в семейното предприятие работят синът му Волфрам със съпругата си и двете им момчета. В компанията се трудят също 400 лаборанти, химици, биолози и техници. "Сътрудничеството ни с киното започна в началото на 90-те години на ХХ в., докато Стивън Спилбърг създаваше филма "Списъкът на Шиндлер" - спомня си Волфрам Лангер. - Когато по време на снимките в Полша изкуствената кръв свърши, баща ми им изпрати няколко литра течност  собствено производство."

Така берлинската кръв се прочува и в Холивуд, откъдето се посипва дъжд от поръчки. Налага се Kryolan да открие специален филиал в Сан Франциско. Продукцията на компанията е използвана в лентата "Враг пред портата", разказваща за Сталинградската битка и в прочутия сериал "Спешно отделение". А за филма "Хълк", заснет през 2003 г. от режисьора Анг Лий, чийто главен герой е учен, превръщащ се в зелено чудовище, в Берлин изработват специална зелена "кръв". Според изчисленията на Волфрам Лангер Kryolan доставя за Холивуд и за други киностудии в 60 държави общо 10 хил. л изкуствена кръв годишно.

Германия, разбира се, също не е лишена от качествени субстанции за киното и театъра. Берлинската фирма произвежда 30 вида кръв: светла, тъмна, прахообразна, с вкус на ягоди, малини и дори на уиски. Течността се разфасова в бутилки, тубички, в специални капсули, които актьорите сдъвкват, когато кръвта трябва да тече от устата, както и в цистерни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във