Банкеръ Weekly

Съдби

НЕ ДОЙДОХМЕ В БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ПРАВИМ РЕВОЛЮЦИЯ

Санди Жилио, председател на управителния съвет на SG ЕКСПРЕСБАНК, пред в. БАНКЕРЪ

Г-н Жилио, какви проблеми наследихте в ЕКСПРЕСБАНК, след като купихте акциите й от БКК?

- Никакви проблеми не сме имали. С БКК имаме отлични отношения. Както и медиите констатираха, приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК протече без затруднения и всичко беше много ясно. Разбира се, имаше и проблеми, но в никакъв случай не бяха непреодолими.

Поднесе ли ви неприятни изненади кредитният портфейл на банката?

- Естествено, имаме някои малки проблеми, но не искам да навлизам в подробности.

Имайки предвид всички съдебни спорове по отпуснати кредити от старото ръководство на SG ЕКСПРЕСБАНК, ползвахте ли пари от ескросметката?

- Това е въпрос, който трябва да зададете на БКК. Още веднъж искам да подчертая обаче, че досега не сме имали никакви проблеми с консолидационната компания.

Разкажете нещо повече за случая с изнасянето на валута за около 250 хил. щ. долара от софийския ви клон Възраждане?

- Всъщност това е една малка сума и един вестник с вашето реноме не би трябвало да се занимава с такива случаи. Подобен проблем може да се появи във всеки един клон, на която и да е банка по света.
В тази ситуация има един некоректен служител, който сега е в затвора и със сигурност съжалява за постъпката си.

А успяхте ли да покриете загубите, които понесохте?

- Не мога да отговоря на този въпрос. Това не е наш проблем, а на полицията. Знаете ли, аз работя от 30 години в банковата система и съм виждал много подобни случаи. Този случай въобще не е сериозен проблем за нашата банка, още повече че имаме и застраховка. Освен това вие споменахте 250 хил. щ. долара, а сумата, която е изнесена от софийския ни клон, е двойно по-малка.

Какви структурни промени направихте в банката? Предстоят ли още такива?

- Ние не дойдохме в България с намерение да правим революция. ЕКСПРЕСБАНК беше една добра банка. А нашата цел е да я направим още по-добра. В общи линии структурата, която вече съществуваше, не е претърпяла промени. Но ние искаме да насочим усилията си най-вече към по-доброто обслужване на клиентите ни. Тъй като първият етап е свързан с посрещането им, бихме желали да дадем една по-приятна представа за нашата банка. Не да чакаме клиентите да дойдат при нас, а ние да се насочим към тях. И може би в този аспект ще има известни промени в структурата на клоновете. Искаме те да не приличат на чакални на гари.
Освен това създадохме и едно ново управление в SG ЕКСПРЕСБАНК - Обучение. Според нас това е една много важна инвестиция за подобряване на квалификацията на нашите служители. Ние искаме те да научат методите за продажба на нашите продукти и същевременно с това добре да познават качествата на това, което предлагат на клиентите.

Прави впечатление, че за доста кратко време вкарахте много французи във висшия мениджмънт на SG ЕКСПРЕСБАНК. Какви са причините и означава ли това, че нямате доверие на българските банкови мениджъри?

- Не мисля, че французите са толкова много. Във всяка банка, в която Сосиете Женерал влезе, прилага един и същ подход. Все пак ние държим близо 98% от SG ЕКСПРЕСБАНК. От една страна, така френските мениджъри оказват контрол в банката, която не познавахме добре. От друга страна, целта е да се обучат нашите местни кадри да работят по методите на Сосиете Женерал. Но не смятам, че осем французи на 1000 български служители представлява голям процент в мениджмънта на SG ЕКСПРЕСБАНК. Освен това в управителния съвет на банката присъстват и двама българи - Красимир Жилов и Мария Добрева.

Прегледът на балансовите ви показатели през тази година показва, че най-бързо за деветте месеца нарастват вземанията на SG ЕКСПРЕСБАНК от други финансови институции - с 94.6 процента. Каква е причината за това? И вярно ли е, че значителна част от свободните средства на банката са поверени за управление на собственика й Сосиете Женерал - Франция, а за българската кредитна институция има определени лимити за отпускане на кредити?

- Не е вярно. Ние имаме шанса да сме банка в добро здравословно състояние. Благодарение на доверието на вложителите и на изгодните лихвени проценти, които предлагаме, може да се каже, че SG ЕКСПРЕСБАНК има висока ликвидност. Това дава възможност на банката да предоставя достатъчно кредити, а свободните средства, така или иначе, трябва да бъдат пласирани при възможно най-изгодните условия. Ние не виждаме нищо лошо в това да вложим тези пари в Сосиете Женерал - Франция. Що се отнася до кредитните лимити, вие можете сами да видите, че увеличихме заемите, които предоставяме на корпоративните си клиенти, въпреки че прекратихме отношенията си с някои дружества. Но това е нашата оценка на риска и продължаваме да поддържаме българската икономика. Освен това след Нова година ще започнем да даваме и потребителски кредити. Мисля, че по този начин депозитите в други финансови институции ще намалеят. Категорично заявявам, че нямаме никакви кредитни лимити, наложени от Сосиете Женерал.

А в кои банки са вложени вашите свободни средства?

- Най-вече в Сосиете Женерал.

Каква е стратегията за развитието на банката за 2001 година?

- Цялата ни политика е ориентирана към банкирането на дребно. Сега вече издаваме дебитни карти, с възможност за овърдрафт (малък краткосрочен кредит). Той е в рамките на една работна заплата. До 31 януари издаването на дебитните карти ще бъде безплатно.
Съвсем наскоро започнахме и предоставянето на кредити за покупка на автомобили. За тази цел сключихме договори с девет български автомобилни вносители.

В началото на януари 2001 г. ще пуснем и потребителски заеми. Досега в България такива кредити предоставяха само Банка ДСК и Пощенска банка. Разликата в условията, по които ние ще предоставяме потребителски заеми, е в това, че ние няма да искаме поръчители по тях, а срокът за вземането на решение за отпускането им ще бъде много кратък - в рамките на няколко дни. Гаранции по кредитите ще бъдат доходите на кредитополучателите. В сегашната система на потребителски кредити всеки клиент е поръчител на някой друг. Затова, като се наложи банката да си събира парите и се обърне към поръчителите, се оказва, че те нямат средства.

Какви пречки срещате при развитието на бизнеса си у нас?

- По принцип не срещаме трудности. Макар че понякога се нервирам, когато някои неща не напредват толкова бързо, колкото бих желал. Но все пак трябва да се вземе предвид и фактът, че за известен период от време в България е имало по-специален режим. Все още съществуват много административни тежести. Законите напредват и се подобряват, но има какво още да се желае.

Защо, според вас, всички чуждестранни инвеститори, които купуват български банки, смятат да обърнат специално внимание на банкирането на дребно?

- Страната ви се отвори за чуждестранните инвеститори отскоро, след като започнаха приватизационните процеси. А иначе банкирането на дребно е част от цялостната стратегия на Сосиете Женерал. Ние имаме много силни позиции в ритейл банкинга както във Франция, така и по цял свят.

Каква е стратегията на Сосиете Женерал за развитието на бизнеса й в региона?

- Не бих казал, че имаме специална стратегия за Балканите. По-скоро имаме една обща международна стратегия. Преди две години купихме Банка Романа Пентру дез волтаре в Румъния. Направихме проучвания и в други държави. Сегашното ни желание е да бъдем представени във всички или почти всички страни в Източна Европа. Имаме проучвания за Гърция, за Чехия, за Полша, за Словения, за Унгария и за още много други страни. Въобще за всички държави, където смятаме, че има възможност за развитие. Тук, на Балканите, може би ще ни бъде много по-лесно, тъй като става въпрос за днешна Европа и най-вече за бъдещата Европа. Напълно е възможно например да проучим възможността за наше представителство и в Сърбия.

Какви резултати очаква Сосиете Женерал от мениджмънта на SG ЕКСПРЕСБАНК през следващата година?

- Възможно най-добрите. И най-вече да подобрим доходността за нашите акционерите. Освен това от нас се очаква да подобрим качеството на кредитния портфейл на корпоративните ни клиенти, за да избегнем начисляването на големи провизии.

Разговора води Силвия Генова

Facebook logo
Бъдете с нас и във