Банкеръ Weekly

Съдби

Навалица от банки из Западните Балкани

Недостиг на финансиране, високо равнище на несъбираеми вземания и неадекватни процедури за фалити забавят растежа на кредитирането на банките в шест държави от Западните Балкани, твърди МВФ в доклад, публикуван на 13 ноември. 

Външното финансиране на Албания, Босна, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия е скочило с повече от 500% в годините преди 2008-а, констатира фондът. В този период между 70 и 95% от банковите активи в тези страни са били под контрола на чуждестранни банки, основно от Европейския съюз. В момента обаче осем години след избухването на световната финансова криза през 2008-а задграничните кредитори все още отчитат  ограничени перспективи в региона, които принуждават местните банки да ограничават чуждестранното финансиране и да разчитат на собствени ресурси. Доходността на акционерния капитал е намаляла с 10%  - до 35% по време на кризата и все още не се е върнала на предкризисните си равнища. Да не говорим, че повечето страни имат банки в излишък - например в Сърбия работят 30 отделни банкови вериги. 

Един от съветите на МВФ за преодоляване на слабостите е управляващите да приемат правна рамка за справяне с лошите кредити, да ускорят реформите в правосъдието и да подобрят законите за несъстоятелност и за фалити. Трябва да се изчистят и правата за недвижима собственост, защото несигурността не позволява гарантирането на цели групи активи. 

За да се разшири базата за финансиране и да се подпомогне банковият растеж, държавите трябва да развият регионални капиталови пазари, на които кредиторите да емитират корпоративни облигации. И да създадат частни пенсионни фондове и застрахователни компании, които да активизират търсенето на банкови книжа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във