Банкеръ Daily

Съдби

Най-странните протести

Едно от местата за романтични срещи.

В Ню Брънзуик, Канада, се разгърна необичайна кампания - местните жители се борят за запазването на покритите мостове за целувки, най-популярните места за романтични срещи. "През 1953 г. в нашата провинция имаше 340 такива съоръжения, сега те са само петдесет и осем. Само през последните 12 години загубихме шест", разказва пред изданието North Shore News Реймън Баучър. Сега той е на 74 и не възнамерява да се примири с факта, че кътчетата за влюбени изчезват.

Покритите мостове се асоциират като места за срещи, защото гарантират известно уединение - по тях рядко преминават автомобили, така че двойките могат да се любуват на слънчевите лъчи, струящи през масивните дървени греди. Недоволните дори създадоха асоциация, призоваваща за възстановяване и запазване на въпросните съоръжения като една от малкото забележителности в провинцията, която привлича туристи. Организацията периодично инициира протести, но въпреки това покритите дървени мостове продължават да бъдат заменяни със стоманени и бетонни на фона на постоянните спорове кой материал е по-здрав.

Според Дан Тингли, инженер-конструктор в Wood Research and Development Ltd., при подходяща поддръжка дървените мостове могат да служат също толкова дълго, че и повече от техните аналози от други материали. Основният проблем е, че засега правителството на провинцията не може да си позволи да харчи внушителна част от бюджета си за качествения им  ремонт и реставрация. И докато се търсят възможности за финансиране, покритите мостове се рушат, а местните жители продължават да се бунтуват. 

Мостовете за целувки  несъмнено са симпатичен обект за защита, но има и други. През 2004-а в САЩ се появи група активисти, отстояваща правата на морските свинчета. Те бяха недоволни, че за котките и кучетата са създадени многобройни приюти, а за гризачите - не. Обединението Critter Connection създаде собствен център за тяхното спасение и рехабилитация, където приемат изоставени и болни животни. Организацията съществува и до ден днешен и с нейна помощ вече няколко хиляди морски свинчета са намерили нов дом.

През 2009-а в Индия жени организираха акция, но не протестна, а в подкрепа на правото си да празнуват Деня на влюбените. Това се случи, след като активисти на индуистката националистическа група "Шив сена" атакуваха на 14 февруари заведение в град Мангалур, с мотива, че отбелязването на Свети Валентин "омърсява"  индийската култура. В отговор на нападението група жени организираха кампанията Pink Chaddi, в чиито рамки изпратиха в офиса на "Шив сена" 2 хил. дамски розови гащи.

През 2011-а в белгийската столица Брюксел се състоя необичаен митинг. Поводът за него бе изцяло стандартен - фермерите протестираха срещу намаляването на изкупните цени на млякото. Действията им обаче бяха радикални - те изведоха на улиците на града солидно количество крави и започнаха да пръскат полицаите с мляко направо от виметата им. Наред с това хвърляха пилешки трупове, горейки гуми и сено.

През миналата година творческият порив на белгийските агропроизводители стигна още по-далеч. Докато протестираха отново срещу занижените цени, те докараха селскостопанска техника на площад "Шуман", в непосредствена близост до сградите на Еврокомисията и Съвета на ЕС, и разпръснаха един тон сухо мляко с помощта на вентилатори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във