Банкеръ Weekly

Съдби

Най-популярните лидери във Facebook

Кралицата на Йордания - Рания (в средата), е на трето място в класацията.
S 250 62522243 d9e2 463f a347 55f63a91c4e8

Броят на потребителите на Facebook от 2015-а надвишава населението на Китай. Затова не е за чудене, че държавните глави и премиерите се стремят да спечелят вниманието на тази аудитория. Агенцията Burson-Marsteller, специализирана във връзки с обществеността, е анализирала 590 профила, принадлежащи на политици и държавни ведомства от 169 страни. По данни от февруари 2017-а за тях са се подписали общо 311 млн. потребители на социалната мрежа. Въз основа на получените данни агенцията е съставила рейтинг, отразяващ популярността на изследваните акаунти.

Нарендра Моди, лидер на най-населената демократична държава в света - Индия, рядко общува с местните медии и се придържа към правилото да пази ревниво информация за личния си живот. Парадоксът е, че във  Facebook министър-председателят има най-голям брой абонати сред действащите политически лидери в света - общо 53 млн. души.

Броят на подписалите се за личната страница на американския президент Доналд Тръмп се е утроил след встъпването му в длъжност и продължава да расте. Изследването показва, че неговите публикации представляват интерес за около 22 млн. потребители.

Кралицата на Йордания Рания Ал Абдула, която развива бурна дейност и в други социални мрежи като YouTube, Instagram и Twitter, има над 10 млн. абонати.

Четвъртото място е за турския президент Реджеп Таип Ердоган. Активността му във Facebook се следи от 9 млн. потребители. В рейтинга за 2016-а той заемаше третата позиция след бившия президент на САЩ Барак Обама и индийския министър-председател Моди.

Със своите 7 млн. абонати египетският държавен глава Абдел Фатах ас-Сиси заема пето място в рейтинга.

Премиер-министърът на Камбоджа Хун Сен също има 7 млн. почитатели. Затова пък в подреждането за интерактивност, което също се оглавява от Нарендра Моди, Сен е на второ място. Според Burson-Marsteller световните лидери най-често публикуват фотографии (55%), но най-интерактивният формат са видеозаписите, които камбоджанският премиер поставя на страницата си по-често от останалите политици.

Безспорен водач в класацията на държавните ведомства е Белият дом с 8 млн. абонати. Впрочем в  десетката на най-посещаваните страници на държавни структури във Facebook е и тази на украинския президент Петро Порошенко. 

Барак Обама вече не е президент на САЩ, но популярността на профила му в най-голямата социална мрежа продължава да е извън всякаква конкуренция. Хората, които се интересуват от него, са над 54.5 милиона. 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е с 2.4 млн. абонати във Facebook, а активността на руския премиер-министър Дмитрий Медведев се следи от 1.5 потребители.

Любопитно е, че световните ръководители с желание се подписват взаимно за акаунтите си, което най-вероятно е форма на учтивост. Сред абонатите за страницата на Доналд Тръмп например е руското Министерство на външните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във